Αρχική / Ψυχολογία / Teens / Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν από την πρώτη σου σχέση
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν από την πρώτη σου σχέση thumbnail

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν από την πρώτη σου σχέση

Πρώτη σχέση;


Πολλές οι απορίες σου. Πολλές οι ανησυχίες σου, οι φόβοι τα άγχη σου… 


Μοιραζόμαστε μαζί σου δυο απορίες νεαρών αναγνωστριών, που θίγουν το θέμα από διαφορετική σκοπιά αλλά εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο τις ίδιες ανησυχίες.


Αν είσαι στην ίδια φάση, η απάντηση της ειδικού σε αφορά κι εσένα!


Απορίες αναγνωστριών:


Εδώ και καιρό κάτι παίζεται με ένα παιδί που είναι 18 και εγώ 15 και μισο. Λογικά το πάει προς σχέση και τον θέλω πολύ θα ήθελα πολύ να κάνω σχέση μαζί του. Αλλά ανησυχώ για τους γονείς μου, πώς θα αντιδράσουν και μετά φοβάμαι να το πάμε σε άλλο επίπεδο, δηλ να προχωρήσουμε σε σεξουαλική επαφή. Τι να κάνω;


Γεια σας! Είμαι 13 ετών και μου αρέσει τρελά ένας 17χρονος. Είχαμε κάνει μόνο φάσεις και γενικά τα πηγαίναμε πολύ καλά και μου έδειχνε πως νοιάζεται για έμενα. Αλλά ό,τι γινόταν μεταξύ μας ήθελε να μείνει κρυφό από οποιονδήποτε γιατί έλεγε ότι θα τον κορόιδευαν και θα τον έλεγαν παιδεραστή. Σταματήσαμε να κάνουμε κάτι επειδή μου είπε πως με βλέπει μόνο ως φίλη και μπέρδεψε το ερωτικό συναίσθημα με το φιλικό. Εγώ πληγώθηκα πολύ… Ωστόσο συνεχίσαμε να κάνουμε παρέα ως φίλοι και στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Μου είπε επίσης πως σκέφτεται ακόμα την πρώην του. Και βγήκαν και τα βρήκαν βασικά της είπε πως χρειάζεται λίγο χρόνο επειδή είναι μπερδεμένος. Προχθές που βγήκαμε όμως, κάναμε κάτι και δεν ξέρει ποια να διαλέξει: έμενα η εκείνη; Μου λέει όμως πως εκείνη δεν είναι τέλεια πως είμαι πιο σημαντική. Τι πρέπει να κάνω;


Η απάντηση της ειδικού


Η εφηβεία είναι μία νέα φάση ζωής όπου ανακαλύπτεις πολλές αλλαγές στον ψυχισμό αλλά και στο σώμα σου. Καινούρια ενδιαφέροντα, νέοι τρόποι να σχετιστείς και να αλληλεπιδράσεις με τους συνομήλικους σου, διαφορετική σχέση με την οικογένειά σου. Αποκτάς άλλες δυνατότητες να σκέφτεσαι, να ονειρεύεσαι και να προγραμματίζεις. Αναζητάς συνεπώς περισσότερη αυτονομία και φυσιολογικά γεννιέται και η επιθυμία να σχετιστείς με το άλλο φύλο σε πιο προσωπικό επίπεδο. Η σεξουαλική ζωή είναι και αυτή ένας νέος χώρος που από τη μία λαχταράς να ανακαλύψεις, από την άλλη περιβάλλεται από ερωτήματα και αμφιβολίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συχνά προβληματίζεσαι με τρόπο που μοιάζει- αλλά δεν είναι- διλημματικός: σαν να πρέπει να πάρεις μία απόφαση εδώ και τώρα, σαν να πρέπει να γνωρίζεις από πριν τι ακριβώς να κάνεις και πώς να συμπεριφερθείς.


Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζεις. Είσαι σε μία φάση ζωής που μόλις μπαίνεις και αυτό μοιάζει με μία χώρα την οποία επισκέπτεσαι για πρώτη φορά. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο να ανακαλύψεις πώς ακριβώς σε ευχαριστεί να περάσεις το ταξίδι σου. Να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, τις επιθυμίες σου, όλα όσα θέλεις ή δεν θέλεις, εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και εκείνα που δεν σου ταιριάζουν.
Έτσι είναι και στις πρώτες προσωπικές σχέσεις: χρειάζεται να φεύγουμε από τον ενθουσιασμό για τον άλλον και να επιστρέφουμε στον εαυτό μας για να δούμε: πώς νιώθω με αυτό το αγόρι/ κορίτσι, τι θέλω και με ποιον τρόπο και σε ποιον χρόνο, αισθάνομαι άνετα, πώς αξιολογώ τη συμπεριφορά του/ της απέναντί μου, νιώθω ασφάλεια να είμαι ο εαυτός μου και να δώσω ακόμα και απαντήσεις που δεν τον/ την ευχαριστούν;


Στις πρώτες σχέσεις έχουμε αφενός να ανακαλύψουμε πράγματα για τους άλλους, αφετέρου να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και πώς εμείς θέλουμε να είμαστε. Το να είμαστε εμείς καλά με ένα αγόρι/ κορίτσι είναι πολύ βασικό γιατί διαφορετικά δεν θα είναι μία καλή σχέση. Παράλληλα, είναι σημαντική σε αυτή τη φάση ζωής και η σχέση με τους γονείς ή/και με συγγενείς, ενήλικες τους οποίους εμπιστευόμαστε και μπορούμε να κουβεντιάζουμε για το μεγάλωμά μας στον προσωπικό και ερωτικό τομέα. Η συζήτηση αυτή μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες που ενδεχομένως αγνοούσαμε αλλά και να μας ανακουφίσει.


Σε κάθε περίπτωση, μία ερωτική σχέση είναι ουσιαστικό να δίνει χαρά και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν απουσιάζει η πίεση και όταν και οι δύο νιώθουν ελευθερία. Όταν αντίθετα υπάρχουν σκοτεινά σημεία, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε ξανά τα πράγματα συζητώντας με κάποιον έμπιστο και φυσικά με τον εαυτό μας.


Μαριέττα Μαλτά


Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια


Ιδιωτικό γραφείο:


(α' )Αριστείδου 1 & Βορέα, Μαρούσι


(β') Λεωφ. Δροσιάς- Σταμάτας 21, Δροσιά


τηλ. 210 61 23 239, 698 1898 376


www.mariettamalta.gr 


 


Διαβάστε σχετικά άρθρα: 


Η πρώτη σου σχέση; Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X