Θεσσαλονίκη: Το προφίλ του ώριμου εργαζόμενου

Είναι άνω των 50 ετών, διαθέτει ικανότητες και εμπειρία, όμως δεν έχει στο σύνολό του σημαντικές γνώσεις για διαδικτυακές υπηρεσίες. Παρόλα αυτά μπορεί να παρακολουθήσει επιπλέον κατάρτιση ενώ επιθυμεί και ο ίδιος να προσφέρει, μεταδίδοντας την εμπειρία του στην νέα γενιά εργαζομένων. Αυτό είναι το προφίλ του ώριμου εργαζόμενου, μιας κατηγορίας εργαζομένων που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των ικανοτήτων που έχει και μπορεί να μεταλαμπαδεύσει στους νεότερους εργαζόμενους.

Η ίδια κατηγορία εργαζομένων σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί το 40 με 50% του εργατικού δυναμικού και το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρείας συζήτησης για τη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα ενώ οδηγείται ταχύτατα στην πρόωρη συνταξιοδότηση, όπου αυτό είναι εφικτό. “Το δημόσιο σήμερα στην Ελλάδα δεν διαθέτει ικανοποιητικό σύστημα εκπαίδευσης εργαζομένων, καταγεγραμμένο εκπαιδευτικό υλικό και μηχανισμούς για την επικαιροποίησή του. Μάθαμε όσα μάθαμε από τους μεγαλύτερους, οι οποίοι αποχωρούν κακήν κακώς για να προλάβουν δυσμενέστερες επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό τους” τόνισε σήμερα ο προϊστάμενος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Μιχαηλίδης, μιλώντας σε συνέδριο του προγράμματος Empower+ για την παροχή δεξιοτήτων σε εργαζόμενους άνω των 50 ετών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να λειτουργήσουν στη συνέχεια ως καθοδηγητές – μέντορες.

Το αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, κατά τον ίδιο, είναι δυσμενές ως προς την αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου που, όπως υπογράμμισε και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κίτσιος, έχει μεγάλη ανάγκη για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας από τους μεγαλύτερους στους νεότερους εργαζόμενους κυρίως σε ό,τι αφορά τη γνώση χειρισμού των φακέλων για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΣΠΑ και τις διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται οι διαχειριστικές αρχές. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία όρεξη για κάτι τέτοιο ανάμεσα στους “ώριμους εργαζόμενους” λόγω της ανασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον, την ελαχιστοποίηση των πλαισίων αξιοπρεπούς διαβίωσης, της απειλής της ανεργίας” πρόσθεσε.

Επ’ αυτού, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ανέφερε ότι τη στιγμή που κατά την Ελληνική Στατιστική Αρχή το ποσοστό της ανεργίας στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης και τους πέντε όμορους δήμους φτάνει το 31,4%, τα πραγματικά ποσοστά της “αγγίζουν” το 45%, αν συνυπολογίσει κανείς όσους δεν απαντούν στις έρευνες, όσους διατηρούν γραφεία χωρίς όμως να έχουν δουλειά, και όσους υποαπασχολούνται. “Η χώρα ποτέ δεν φρόντισε να συνδέσει την εκπαίδευση με την παραγωγή” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, κατά τον κ. Μιχαηλίδη, έρευνες της Eurostat αποκαλύπτουν ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών αυξάνεται ιδιαίτερα και ενώ το 1985 βρισκόταν στο 12,8% του πληθυσμού, το 2010 έφτασε το 17,4% και το 2050 αναμένεται να φτάσει στο 29%. Εφόσον μάλιστα οι ίδιες έρευνες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκαλύπτουν ότι το ένα τρίτο από όσους συνταξιοδοτήθηκαν δήλωσαν πως θα ήθελαν να παραμείνουν στην εργασία τους, το ζητούμενο πλέον αλλά και η πρόκληση για τα ευρωπαϊκά κράτη είναι η ενθάρρυνση των ώριμων εργαζόμενων προς την παραπάνω κατεύθυνση ώστε να μεταφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στο νεότερο εργατικό δυναμικό, με οφέλη στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και την αύξηση της παραγωγής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα