Η απόφαση για την Λεπέν

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία μια έκθεση που προτείνει την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Γαλλίδας ευρωβουλευτίνας Μαρίν Λεπέν, δήλωσε μια κοινοβουλευτική πηγή.

Η έκθεση που συνέταξε η φιλελεύθερη ευρωβουλευτίνα Σεσίλια Βίλκστρεμ και προτείνει να αρθεί η βουλευτική ασυλία της Λεπέν έλαβε 11 ψήφους υπέρ, 1 κατά, ενώ καταγράφηκαν επίσης 4 αποχές.

Η ψηφοφορία έγινε κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών της αρμόδιας επιτροπής και απούσης της κας Λεπέν, η οποία επισκέπτεται την Μόσχα.

Το αίτημα να αρθεί η βουλευτική ασυλία της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) πλέον θα εξεταστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την 2α Ιουλίου. Κατά παράδοση το ΕΚ υλοποιεί τις προτάσεις της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων.

Την άρση της ασυλίας της Λεπέν είχε ζητήσει τον Νοέμβριο του 2012 από το ΕΚ η Γαλλία, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και πιθανόν να προσαχθεί σε δίκη για τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2010, όταν είχε παρομοιάσει τις προσευχές που κάνουν οι μουσουλμάνοι στους δρόμους γαλλικών πόλεων με την γερμανική κατοχή κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εάν η πρόεδρος του Λαϊκού Μετώπου στερηθεί την ασυλία της, θα κινηθεί έρευνα για “υποκίνηση ρατσιστικού μίσους

Σχετικά άρθρα