Ταχινόπιτα

<p><strong>Συστατικά</strong></p>
<p>2 ½ φλ. αλεύρι φαρίνα<br />2 κουταλιές ζάχαρη<br />1 κουταλάκι ξηρή μαγιά<br />¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα<br />¼ κουταλάκι αλάτι<br />¼ φλ. ελαιόλαδο<br />¾ φλ. νερό</p>
<p><strong>Για τη γέμιση</strong></p>
<p>1 ¼ φλ. ταχίνι<br />½ φλ. μαλακή καστανή ζάχαρη<br />2 κουταλιές μέλι<br />2 κουταλιές χαρουπόμελο (μπορείτε να αντικαταστήσετε με 1 ½ κουταλιά μέλι)<br />1 κουταλάκι κανέλα<br />1/3 φλ. αμύγδαλα<br />Για το σιρόπι<br />3 κουταλιές μέλι<br />3 κουταλιές νερό.</p>
<p><br /><strong>Βήματα</strong></p>
<p>Φτιάχνετε τη ζύμη:<br /> Βήμα 1<br />Αναμιγνύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, τη σόδα και το αλάτι.</p>
<p>Βήμα 2<br />Προσθέτετε το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.</p>
<p>Βήμα 3<br />Αλείφετε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε μέσα τη ζύμη και τη στριφογυρίζετε να πάει το ελαιόλαδο παντού.</p>
<p>Βήμα 4<br />Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.</p>
<p>Βήμα 5<br />Ετοιμάζετε τη γέμιση:<br /> Βήμα 1<br />Αναμιγνύετε όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα, μαζί σε ένα μπολ.</p>
<p>Βήμα 2<br />Παίρνετε ένα ταψί για κέικ με 23 εκ. διάμετρο και καλύπτετε τη βάση του με αντικολλητική λαδόκολλα.</p>
<p>Βήμα 3<br />Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175° C.</p>
<p>Βήμα 1<br />Όταν φουσκώσει η ζύμη, ανοίγετε με τον πλάστη ένα ορθογώνιο 35 Χ 45 εκ περίπου. Απλώνετε στην επιφάνεια της ζύμης τη γέμιση και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα. Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό και την κόβετε σε δύο κομμάτια.</p>
<p>Βήμα 2<br />Παίρνετε ένα κομμάτι και το «ρολάρετε» στον πάγκο για να γίνει πιο μακρύ και πιο λεπτό.</p>
<p>Βήμα 3<br />Ακολούθως το στριφογυρίζετε, το κάνετε σαλιγκαράκι και το τοποθετείτε στο ταψί. Επαναλάβετε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Το στριφογυρίζετε και το βάζετε γύρω από το σαλιγκαράκι στο ταψί. Σκεπάστε με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήνετε τη ταχινόπιτα να σταθεί για 30 λεπτά.</p>
<p>Βήμα 4<br />Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Ενώ ψήνετε ετοιμάστε την επικάλυψη.</p>
<p>Βήμα 5<br />Ανακατεύετε το μέλι με το ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί. Μόλις βγάλετε την ταχινόπιτα από το φούρνο, αλείφετε σε όλη την επιφάνια το μέλι με το νερό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής. Πασπαλίζετε με επιπλέον αμύγδαλα.</p>
<p>Βήμα 6<br />Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε.</p>
<p>Πηγή: xrysessyntages.gr</p>
<p><br /><br /></p>

Σχετικά άρθρα