Πώς μπορείς να προλάβεις το εγκεφαλικό thumbnail
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αιματολογική εξέταση και την εγκεφαλική απεικόνιση για να ανιχνεύσουν την εγκεφαλική αμυλοειδή αγγειοπάθεια, η οποία προκαλείται από το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο...

Πώς μπορείς να προλάβεις το εγκεφαλικό

Μια απλή αιματολογική εξέταση ενδεχομένως να μπορεί, συνδυαστικά με αξονική τομογραφία εγκεφάλου, να εντοπίσει την αιτία του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και έτσι να εντοπιστούν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για δεύτερο ανάλογο επεισόδιο.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό εντυπο Lancet Neurology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή προσέγγιση μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση στον τρόπο που οι γιατροί διαχειρίζονται τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από ενδοκρανιακή αιμορραγία.Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια αναλογούν στο 50% περίπου όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, παγκοσμίως. Οι μισοί εκ των ασθενών πεθαίνουν εντός ενός έτους από το αιμορραγικό επεισόδιο.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αιματολογική εξέταση και την εγκεφαλική απεικόνιση για να ανιχνεύσουν την εγκεφαλική αμυλοειδή αγγειοπάθεια, η οποία προκαλείται από το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νέων εγκεφαλικών επεισοδίων και άνοιας.


Η εγκεφαλική αμυλοειδής αγγειοπάθεια προκαλείται από την συσσώρευση β-αμυλοειδούς στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.


Οι επιστήμονες υπέβαλλαν πάνω από 100 ασθενείς που είχαν πεθάνει από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε αξονική εγκεφάλου και συνέλεξαν δείγματα αίματος για να ερευνήσουν την ύπαρξη του γονιδίου APOE το οποίο σχετίζεται με την εγκεφαλική αμυλοειδή αγγειοπάθεια.


Ο συνδυασμός της αξονικής εγκεφάλου και του τεστ αίματος έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να εντοπίσουν με ακρίβεια αν το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είχε προκληθεί από την εγκεφαλική αμυλοειδή αγγειοπάθεια.Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι με την τακτική αυτή μπορούν να εντοπιστούν τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης δεύτερου αιμορραγικού επεισοδίου.


«Εντοπίζοντας εγκαίρως τα αίτια του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα την φροντίδα του ασθενή. Ο συνδυασμός αξονικός τομογραφίας εγκεφάλου και αιματολογικής ανάλυσης για τον εντοπισμό του γονιδίου APOE μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε εγκαίρως αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.


Πηγή: www.in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X