Οβίδα από τη Συρία στα Υψίπεδα του Γκολάν

Οβίδα όλμου που ερρίφθη από το συριακό έδαφος εξερράγη σήμερα το πρωί στον κατεχόμενο από το Ισραήλ τομέα των Υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. “Η έκρηξη δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές και οι στρατιώτες προχώρησαν σε εκτενή έρευνα στην περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη”, πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η ρίψη της οβίδας “έχει κατά τα φαινόμενα σχέση με την κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας”, είπε η εκπρόσωπος αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ισραήλ δεν ήταν ο στόχος, αλλά ότι τα πυρά αυτά είναι το επακόλουθο των μαχών μεταξύ του στρατού και των ανταρτών. Στο Γκολάν σημειώθηκαν επανειλημμένα περιστατικά τους τελευταίους μήνες με την πτώση οβίδων από τη Συρία. Το Ισραήλ απάντησε πραγματοποιώντας επίθεση με στόχο την προέλευση των πυρών αυτών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ένταση αυξήθηκε όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε στις αρχές Μαΐου αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό για να πλήξει αποθήκες όπλων, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, προκαλώντας την οργή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ που υποσχέθηκε να “απαντήσει αμέσως” σε οιοδήποτε νέο ισραηλινό πλήγμα.

Το Ισραήλ που τυπικά βρίσκεται σε πόλεμο με την Συρία κατέχει από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 περί τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα των στρατηγικής σημασίας Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία κατόπιν προσάρτησε. Η προσάρτηση αυτή ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Σχετικά άρθρα