Λαζάνια με κολοκύθα, σπανάκι, κιμά και ρικότα

<p><strong>Υλικά</strong></p>
<p><strong></strong><br />450 γρ. κολοκύθα, ψίχα, κομμένη σε κομμάτια<br />1 κ.σ. βούτυρο, μαλακό<br />1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη<br />θαλασσινό αλάτι, κατά βούληση<br />πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση<br />2 κ.σ. βούτυρο<br />2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις<br />1 φλ. γάλα<br />2 φύλλα δάφνης<br />1 κ.σ. ελαιόλαδο<br />1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο<br />1 βολβό μάραθο, ψιλοκομμένο<br />4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες<br />280 γρ. baby σπανάκι<br />450 γρ. ρικότα<br />1 ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο<br />1 κ.σ. ελαιόλαδο<br />225 γρ. κιμά μοσχαρίσιο<br />2 κ.σ. πελτέ ντομάτας<br />400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας<br />12 φύλλα λαζάνια<br />1/3 φλ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη</p>
<p><br /><strong></strong></p>
<p><strong>Διαδικασία</strong></p>
<p>Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με 1,5εκ. νερό, προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και αφήνουμε να βράσουν σε υψηλή φωτιά.</p>
<p>Xαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.</p>
<p>Στραγγίζουμε την κολοκύθα, τη λιώνουμε μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο και την κανέλα.</p>
<p>Αλατοπιπερώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη.</p>
<p>Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά.</p>
<p>Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με ένα σύρμα για 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ροδίζει.</p>
<p>Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς για να μην σβολιάσει.</p>
<p>Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά και μετά.</p>
<p>Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.</p>
<p>Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.</p>
<p>Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μάραθο, το σκόρδο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει ημιδιάφανο.</p>
<p>Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί.</p>
<p>Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη ρικότα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.</p>
<p>Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά.</p>
<p>Ροδίζουμε τον κιμά και τον σπάμε σε μικρά κομμάτια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφαιρούμε το περιττό λίπος από το τηγάνι.</p>
<p>Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.</p>
<p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.</p>
<p>Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 33×23εκ. και στρώνουμε 4 φύλλα λαζάνια χωρίς να καλύπτεται το ένα με το άλλο.</p>
<p>Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα λαζάνια το μείγμα της ρικότα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το 1/3 της παρμεζάνας.</p>
<p>Στρώνουμε άλλα 4 φύλλα λαζάνια πάνω από το μείγμα της ρικότα και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα λαζάνια το μείγμα της κολοκύθας.</p>
<p>Στρώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα λαζάνια, απλώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με το 1/3 της παρμεζάνας, που έχει απομείνει.</p>
<p>Ανακατεύουμε την λευκή σάλτσα μέχρι να γίνει λεία και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.</p>
<p>Περιχύνουμε τα λαζάνια με τη λευκή σάλτσα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.</p>
<p>Ψήνουμε τα λαζάνια στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και η λευκή σάλτσα να ροδίσει.</p>
<p>Αφαιρούμε τα λαζάνια από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν κόψουμε και σερβίρουμε.</p>
<p>Πηγή: dimitrisskarmoutsos.com</p>

Σχετικά άρθρα