Αρχική / Παιδί / Φράσεις και απαγορεύσεις που ωθούν το παιδί σου στην παχυσαρκία
Φράσεις και απαγορεύσεις που ωθούν το παιδί σου στην παχυσαρκία thumbnail

Φράσεις και απαγορεύσεις που ωθούν το παιδί σου στην παχυσαρκία

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας αφορά ιδιαίτερα όλους τους γονείς καθώς στη χώρα μας τα ποσοστά της παχυσαρκίας είναι αρκετά υψηλά.


Ο τρόπος που ταίζουν οι γονείς τα παιδιά τους τα επηρεάζει αρκετά στη μετέπειτα διατροφική συμπεριφορά τους. Οι υπερβολικές απαγορεύσεις μπορούν να οδηγήσουν στα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα!


Μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε το ρόλο της φρασεολογίας σε όλο αυτό το ζήτημα. Πώς τα λόγια μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά μας και εντέλει να τα οδηγήσουν στην παχυσαρκία;


Γενικότερα ο τρόπος που μιλούν οι γονείς στα παιδιά τους επιδρά στη συμπεριφορά τους. Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι επιδρά και στις διατροφικές τους συνήθειες.


Ουσιαστικά δεν έχει δωθεί από τους γιατρούς και τους ειδικούς μια σωστή λίστα με συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει ένας γονέας, πώς θα πρέπει να μιλήσει στα παιδιά του για την υγιεινή διατροφή! Όλες οι λίστες και οι οδηγίες έχουν αρνητικό πρόσημο: τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει ένας γονέας.


Αποτελέσματα έρευνας


Στην έρευνα συμμετείχαν γονείς με παιδιά είτε υπέρβαρα είτε με κανονικό βάρος. Ενώ υπάρχει η προκατάληψη ότι τα υπέρβαρα παιδια τα ταίζουν πολύ οι γονείς τους, ουσιαστικά η έρευνα αποκάλυψε το αντίθετο! Οι γονείς με υπέρβαρα παιδιά χρησιμοποιούσαν συχνά τις εκφράσεις: "Όχι, μη φας άλλο!", "Θα φας μόνο ένα γλυκό", "Για όνομα του Θεού, μη φας από αυτό" και άλλα παρόμοια. Αντιθέτως οι γονείς παιδιών με φυσιολογικό βάρος χρησιμοποιούσαν πιο ήπιες εκφράσσεις του τύπου: " Καλό θα ήταν να μη φας γλυκό. Δεν έφαγες ακόμα βραδινό".


Ενώ λοιπόν οι πιο έμμεσες εκφράσσεις δεν είναι ενδεδειγμένες γενικά προς χρήση από τους γονείς καθώς τα παιδιά κατανοούν μόνο τις άμεσες εντολές και φράσεις, στην περίπτωση του φαγητού φαίνεται να μην ισχύει το ίδιο!…


Ποια είναι η σωστή φρασεολογία για να μάθετε στο παιδί σας να τρώει σωστά; Αυτό δεν το αποκάλυψε η έρευνα. Ίσως αποτελέσει αντικείμενο της επόμενης…Ν.Κ.
Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X