Επαναστατικό μαγνητικό υλικό αλλάζει το τοπίο στα μέσα αποθήκευσης

Μία ανακάλυψη ερευνητών τού MIT μπορεί να αλλάξει δραματικά την τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων, αφού πειράματα έδειξαν πώς μπορεί να αντιστραφεί η πολικότητα ενός μαγνήτη, κόντρα στη ροή των ηλεκτρονίων.

Η αντιστροφή της πολικότητας αντίθετα με τη ροή των ηλεκτρονίων είναι σπάνιο φαινόμενο και οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν την αιτία του. Όπως ανακάλυψαν, δεν οφείλεται στο υλικό τού μαγνήτη αλλά στο μέταλλο που βρίσκεται δίπλα του.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολύ λεπτές ταινίες σιδηρομαγνητικού υλικού, τις οποίες, όταν τις τοποθέτησαν σε μία πλάκα πλατίνας και εφάρμοσαν τάση, παρουσιάστηκε το φαινόμενο “αντιστροφής των πόλων”. Κατόπιν, με την τοποθέτηση του μαγνητικού υλικού σε ταντάλιο, οι πόλοι επανήρθαν στον σωστό τους προσανατολισμό.

Ο μηχανισμός στηρίζεται στον τρόπο με τον οποίο η ιδιοστροφορμή συμπεριφέρεται σε ένα πολύ λεπτό μαγνητικό υλικό. Η πλατίνα, για παράδειγμα, επιτρέπει στο ηλεκτρικό ρεύμα να ανατρέψει την ιδιοστροφορμή της μαγνητικής ταινίας προς την λάθος μεριά.

Πώς επηρεάζει, λοιπόν, την τεχνολογία της αποθήκευσης; Όλα τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης βασίζονται στη διάταξη των μαγνητικών περιοχών. Η θετική και αρνητική ευθυγράμμιση σε ένα μαγνητικό υλικό δημιουργεί τα 1 και 0 του δυαδικού συστήματος των υπολογιστών, τα οποία “περιγράφουν” τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα τραγούδια μας κ.λπ. Με την παραπάνω τεχνική, μικρές ποσότητες ηλεκτρικής τάσης μπορούν να αλλάξουν δραματικά την ιδιοστροφορμή τού λεπτού μαγνητικού υλικού.

Η ομάδα των ερευνητών πιστεύει ότι η μαγνητική αποθήκευση που βασίζεται σε αυτή την τεχνολογία θα μπορούσε να είναι 10.000 φορές πιο ενεργειακά αποδοτική από την παραδοσιακή.

Οι λεπτές μαγνητικές ταινίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παραχθούν υψηλής πυκνότητας και χαμηλής κατανάλωσης αποθηκευτικά μέσα, τόσο σκληροί δίσκοι όσο και SSD. Επίσης θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε φορητές συσκευές που έχουν μνήμες NAND flash για την αποθήκευση δεδομένων.

Αυτή η νέα κατηγορία μαγνητικού υλικού είναι απόλυτα συμβατή με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα και οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα βρει τον δρόμο προς στην αγορά της τεχνολογίας αποθήκευσης νωρίτερα απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Πηγή:e-pcmag.gr

Σχετικά άρθρα