Εξοπλίζονται οι Σύροι αντάρτες

Οι αντάρτες στη Συρία παρέλαβαν πρόσφατα από χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, ποσότητες “σύγχρονων” όπλων, τα οποία μπορούν “να αλλάξουν την πορεία της μάχης” εναντίον των στρατευμάτων του καθεστώτος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ο εκπρόσωπος Λουάι Μόκνταντ, πολιτικός και επικοινωνιακός συντονιστής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δήλωσε εξάλλου πως οι αντάρτες περιμένουν ότι η ομάδα των Φίλων της Συρίας, που θα συνεδριάσει αύριο στην Ντόχα, θα ανακοινώσει “επισήμως” την απόφαση να εξοπλίσει τους αντάρτες.

“Δεχθήκαμε ποσότητες σύγχρονων όπλων, ορισμένα από τα οποία είχαμε ζητήσει, και πιστεύουμε ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία της μάχης επί του πεδίου”, δήλωσε ο Λουάι Μόκνταντ.

“Αρχίσαμε να τα διανέμουμε στα μέτωπα, θα βρίσκονται στα χέρια επαγγελματιών αξιωματικών και μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού”, που είναι η κύρια δύναμη της ένοπλης αντιπολίτευσης, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε πως οι αντάρτες έχουν ζητήσει ένα “οπλοστάσιο αποτροπής”.

“Πρόκειται για αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα, καθώς και για πυρομαχικά”, πρόσθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Χθες Πέμπτη είχε αναφέρει ιδιαίτερα τους πυραύλους εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς MANPAD, αντιαρματικούς πυραύλους, όλμους και πυρομαχικά.

“Ορισμένα όπλα έχουν φθάσει, άλλα θα φθάσουν σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες”, υπογράμμισε ο Μόκνταντ.

“Τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν με ένα μόνο στόχο, να καταπολεμηθεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

“Μετά την πτώση του καθεστώτος θα συγκεντρωθούν, αναλάβαμε αυτή τη δέσμευση έναντι των αδελφών και φίλων χωρών”, που προμήθευσαν αυτά τα όπλα, συνέχισε ο Μόκνταντ.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την παραμονή μιας συνόδου της ομάδας των Φίλων της Συρίας στην Ντόχα, η οποία πραγματοποιείται για να συντονιστεί η βοήθεια προς την εξέγερση, της στρατιωτικής περιλαμβανομένης.

“Είμαστε αισιόδοξοι διότι η διεθνής κοινότητα αποφάσισε τελικά να προστατεύσει το συριακό λαό και τους άμαχους Σύρους και να εξοπλίσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό”, δήλωσε ο Μόκνταντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αντάρτες περιμένουν “μια ξεκάθαρη και επίσημη ανακοίνωση από τις χώρες που συμμετέχουν (στη σύνοδο της Ντόχα) για τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού”. “Αυτό είναι που ελπίζουμε, αυτό είναι που περιμένουμε”, πρόσθεσε.

“Ελπίζουμε ότι αυτές οι χώρες θα συνεχίσουν να σέβονται τις δεσμεύσεις τους” αναφορικά με τον εξοπλισμό, συνέχισε αρνούμενος να κατονομάσει τις “φίλες και αδελφές” χώρες που προμήθευσαν τα όπλα.

“Έχουμε πληροφορίες ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα λάβουμε νέα φορτία όπλων τα οποία θα αλλάξουν την πορεία της μάχης και την εξίσωση του θανάτου που επιβάλλεται από τον Μπασάρ αλ Άσαντ”, επανέλαβε.

Σχετικά άρθρα