Επιρρεπείς στον καρκίνοι οι μη γόνιμοι

Οι άνδρες που δεν είναι γόνιμοι, επειδή πάσχουν από έλλειψη σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους (αζωοσπερμία), κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αν μάλιστα η διάγνωση γίνει πριν την ηλικία των 30 ετών, τότε ο κίνδυνος είναι οκταπλάσιος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ουρολογίας Μάικλ Άιζενμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας “Fertility and Sterility”, μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.238 μη γόνιμων ανδρών με μέση ηλικία 36 ετών, από τους οποίους οι 451 εμφάνιζαν αζωοσπερμία.

Η μελέτη έδειξε ότι γενικώς οι άνδρες με πρόβλημα γονιμότητας (όχι κατ’ ανάγκη με έλλειψη σπερματοζωαρίων) έχουν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Όμως στην περίπτωση των ανδρών με αζωοσπερμία, ο κίνδυνος είναι σχεδόν τριπλάσιος, ενώ για τους υπογόνιμους άνδρες χωρίς αζωοσπερμία ο κίνδυνος καρκίνου είναι αυξημένος μόνο κατά 1,4 φορές. Ειδικά, για τους άνδρες κάτω των 30 ετών με αζωοσπερμία, ο κίνδυνος τουλάχιστον οκταπλασιάζεται, κάτι που δεν συμβαίνει όμως με τους στείρους άνδρες, οι οποίοι δεν έχουν έλλειψη σπερματοζωαρίων.

“Ο κίνδυνος ενός αζωοσπερμικού άνδρα να εμφανίσει καρκίνο, είναι παρόμοιος με αυτόν ενός μέσου άνδρα μεγαλύτερου κατά δέκα χρόνια

Σχετικά άρθρα