Τσεχία: Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού της Τσεχίας τάχθηκε χθες υπέρ της υποψηφιότητας για την πρωθυπουργία της πρόεδρου της βουλής Μιροσλάβα Νέμτσοβα μετά την παραίτηση του Πετρ Νέτσας εξαιτίας ενός σκανδάλου κατασκοπείας και διαφθοράς την Δευτέρα.

Το συντηρητικό κόμμα TOP09 ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Νέμτσοβα, η οποία είναι στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (ODS), και την υποβολή της στον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν.

Η κεντροδεξιά συμμαχία επιδιώκει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο, για το οποίο η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα σε βάρος οκτώ προσώπων, περιλαμβανομένης της στενότερης συνεργάτιδας του Νέτσας. Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να κατασκόπευαν διάφορους ανθρώπους, περιλαμβανομένης και της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού.

Μόνον ο Ζέμαν, ένας κεντροαριστερός που έχει επικρίνει την απερχόμενη κυβέρνηση, έχει το δικαίωμα να προτείνει τον ή την πρωθυπουργό. Δεν έχει διευκρινίσει μέχρι τώρα εάν θα αποδεχθεί την υποψηφιότητα της Νέμτσοβα ή εάν θα διορίσει κάποιο άλλο πρόσωπο της επιλογής του στο θώκο. Ο πρόεδρος άρχισε χθες ένα κύκλο διαβουλεύσεων με τα κόμματα και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Τρίτη.

Το TOP09 υποστήριξε την υποψηφιότητα και ταυτόχρονα ζήτησε το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών να ορίσει διάδοχο στην προεδρία της κάτω βουλής. “Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα άλλα μέρη του συνασπισμού

Σχετικά άρθρα