Πέθανε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Εμίλιο Κολόμπο

Ο Εμίλιο Κολόμπο, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πέθανε αργά χθες Δευτέρα σε ηλικία 93 ετών, γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Ο Κολόμπο γεννήθηκε το 1920 στην νότια πόλη Ποτέντσα, ηγήθηκε μιας χριστιανοδημοκρατικής κυβέρνησης από το 1970 έως το 1972 και ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1977 έως το 1979.

Ως υπουργός Εξωτερικών, συνέταξε ένα σημαντικό κείμενο το 1981 μαζί με τον τότε ομόλογό του της Δυτικής Γερμανίας Χανς Ντίντριχ Γκένσερ ζητώντας περισσότερες εξουσίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κολόμπο βοήθησε στη διαμόρφωση σχεδίων που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 ενώ ήταν το τελευταίο επιζήσαν μέλος της εκλεγμένης συνέλευσης που έγραψε το μεταπολεμικό Σύνταγμα της Ιταλίας και ισόβιος γερουσιαστής από το 2003.

Την ίδια χρονιά, σε έρευνα της αστυνομίας είχε εμπλακεί το όνομά του σε κύκλο της υψηλής κοινωνίας που διακινούσε ναρκωτικά. Δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά την ομολογία του στους ερευνητές ότι έπαιρνε κοκαΐνη για “θεραπευτικούς” λόγους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα