Έξι στρατιώτες νεκροί από επίθεση στην Σύρτη

Ο Νούρι Αμπουσαχμάιν, ένας ανεξάρτητος βουλευτής βερβερικής καταγωγής, εξελέγη χθες επικεφαλής της λιβυκής Εθνοσυνέλευσης, που είναι η υψηλότερη πολιτική και νομοθετική αρχή της χώρας.

Ο Αμπουσαχμάιν, το πρώτο μέλος της μειονότητας των Βερβέρων που καταλαμβάνει μια τόσο υψηλή θέση στην Λιβύη, κέρδισε κατά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 96 ψήφους –σε σύνολο 184– τον Αλ Σέριφ αλ Ουάφι, έναν άλλον ανεξάρτητο βουλευτή από το ανατολικό τμήμα της χώρας, ο οποίος εξασφάλισε 80 ψήφους.

Ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης θα ηγηθεί του σώματος για την προετοιμασία της κατάρτισης ενός νέου Συντάγματος, μετά την διεξαγωγή εκλογών για την επιλογή μιας νέας συνταγματικής επιτροπής.

Ο προκάτοχός του στην θέση αυτή, ο Μοχάμεντ Μαγκαρίεφ, παραιτήθηκε μετά την ισχύ ενός νόμου που απαγορεύει την συμμετοχή στην κυβέρνηση σε οποιονδήποτε κατείχε ανώτερο αξίωμα υπό το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, ανεξαρτήτως αν είχε διαδραματίσει κάποιον ρόλο στην εκδίωξή του από την εξουσία.

Ο Αμπουσαχμάιν αναλαμβάνει καθήκοντα την ώρα που κλιμακώνεται η βία στην πετρελαιοπαραγωγική αυτή χώρα. Χθες έξι στρατιώτες έχασαν την ζωή τους από την επίθεση οπλισμένων ανδρών σε σημείο ελέγχου του στρατού νότια της Σύρτης, σύμφωνα με πηγή της λιβυκής ασφάλειας.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτή.

Παράλληλα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση ένοπλης ομάδας στα κεντρικά γραφεία στην Τρίπολη της λιβυκής δύναμης προστασίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο.

“Μια ομάδα οπλισμένων ανδρών επιτέθηκε στα κεντρικά γραφεία. Προσπαθήσαμε να αμυνθούμε και σημειώθηκαν συγκρούσεις

Σχετικά άρθρα