Σε επαφή οι ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Ισημερινού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλθαν σε επαφή με την κυβέρνηση του Ισημερινού για το θέμα της αίτησης ασύλου που κατατέθηκε από τον Εντουαρντ Σνόουντεν , ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο. “Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση του Ισημερινού, στο υπουργείο των Εξωτερικών στο Κίτο, σχετικά με τον κ. Σνόουντεν. Καθώς προς το παρόν πρόκειται για προφορικό μήνυμα, ζήτησα να μάς το στείλουν γραπτώς, ώστε να το λάβουμε υπ΄όψιν μας κατά την εξέταση της αίτησης ασύλου του κ. Σνόουντεν”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αμερικανική διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε την επαφή. “Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι έχουμε επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ισημερινού, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε σχετικό με το περιεχόμενο των συνομιλιών, που είναι διπλωματικού χαρακτήρα”, είπε. Χθες , ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επαφή με τον Ισημερινό και ορισμένες άλλες χώρες που αποτελούν πιθανούς προορισμούς του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος έχει εκφράσει την υποστήριξή του προς τον αγώνα του Εντουαρντ Σνόουντεν και οι σχέσεις του με την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες εξαιτίας της υπόθεσης του Τζούλιαν Ασάνζ του WikiLeaks, δήλωσε ότι εξετάζει με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα την αίτηση ασύλου του Εντουαρντ Σνόουντεν που εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η παραμονή του Έντουαρντ Σνόουντεν στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας ενισχύει τις υποψίες ότι ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας NSA ενδεχομένως να συνομιλεί με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, που τον θεωρούν “λαβράκι” το οποίο δεν θα πρέπει να χάσουν.

Ακόμη και η “ξερή” διάψευση του Πούτιν χθες Τρίτη είναι αδύνατο να δώσει τέλος στις φήμες που θέλουν τον Σνόουντεν να μιλά στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες ανυπομονούν να μάθουν ό,τι δεν έχει μέχρι στιγμής αφήσει να διαρρεύσει.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Μόσχα μπορεί ακόμη και να τον παραδώσει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο μίας ψυχροπολεμικού τύπου ανταλλαγής, παρότι αυτό φαντάζει λιγότερο πιθανό αφού ο Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσής του για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της κατασκοπείας στην πατρίδα του.

“Είναι λαβράκι για τον καθένα, τις όποιες μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των δικών μας. Όλες οι μυστικές υπηρεσίες θα ήθελαν να μιλήσουν μαζί του”, δήλωσε ρωσική πηγή ασφαλείας. Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για την δημοσιοποίηση αμερικανικών μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης, έφυγε από το Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή και μετέβη στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks θα καταφύγει στον Ισημερινό όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δεν απάντησε άμεσα στο Ρόιτερς που ζήτησε κάποιο σχόλιο, αλλά ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας–επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν ήταν KGB– είπε ότι η Μόσχα είναι απίθανο να χάσει την ευκαιρία υποθέτοντας ότι ο Σνόουντεν θα θέλει να συνεργαστεί.

“Θα ήταν ανόητο να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την απόκτηση πληροφοριών που είναι πολύ δύσκολο, αδύνατο ή ακριβό να αποκτηθούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο”, δήλωσε ο πρώην αυτός κατάσκοπος Λοβ Κορολκόφ. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Πούτιν–επίσης πρώην σοβιετικός πράκτορας–θα αρπάξει την ευκαιρία.

“Είναι…ένας παλαιός συνταγματάρχης απαράτσικ της KGB που περιφρονεί την δικαιοσύνη και ό,τι πρεσβεύουμε και πιστεύουμε”, δήλωσε ο Μακέιν χθες στο CNN. “Αν μυριστεί μία κατάσταση, θα την εκμεταλλευτεί”, πρόσθεσε.

Η φημολογία περί ανάμειξης της FSB στην άφιξη του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε με το που προσγειώθηκε το αεροπλάνο την Κυριακή, όταν περί τους 24 πράκτορες με πολιτικά εντοπίστηκαν να ελέγχουν τον χώρο μετεπιβίβασης, κάποιες φορές, μάλιστα, συνοδευόμενοι από ένστολους αστυνομικούς.

Ο πρεσβευτής του Ισημερινού στη Ρωσία Πατρίσιο Αλμπέρτο Τσάβες Ζαβάλα μετέβη στην ζώνη τράνζιτ σχεδόν αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο Σνόουντεν. Στη συνέχεια οι πράκτορες και η αστυνομία μπλόκαραν την είσοδο μίας από τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Κάποιοι από αυτούς παρέμειναν εκεί όλη την νύχτα, μέχρι και την επόμενη μέρα. Αλλά δεν υπήρχε πουθενά ίχνος του Σνόουντεν, ο οποίος, όπως είπε ο Πούτιν χθες, παραμένει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο.

Σχετικά άρθρα