Ανατροπές φέρνει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ανατροπές στο καθεστώς της καταβολής αντισταθμιστικών οφελών στους δήμους στα γεωγραφικά όρια των οποίων λειτουργούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, φέρνει απόφαση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με την απόφαση του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του VII Τμήματος που εξέτασε τη νομιμότητα θεώρησης ενταλμάτων πληρωμής Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) εκτός Αττικής προς δήμο στα όρια του οποίου λειτουργεί ΧΥΤΑ, η συγκεκριμένη δαπάνη κρίθηκε μη νόμιμη και επομένως το ποσό δεν πρέπει να καταβληθεί.

Όπως σημειώνεται, ο ΕΔΣΝΑ καταβάλλει σε ετήσια βάση –σύμφωνα με συμβάσεις που είχε υπογράψει ο προηγούμενος αρμόδιος φορέας (ΕΣΔΚΝΑ) με τους δήμους Φυλής, Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου (για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής) και σύμφωνα με αποφάσεις κατανομής αντισταθμιστικών οφελών προς τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος (για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό)– ποσά που ξεπερνούν τα 43 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ ΑΕ.

Τα εντάλματα πληρωμής εγκρίνονται και θεωρούνται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι εγκατεστημένος στον ΕΔΣΝΑ, ωστόσο η απόφαση του κλιμακίου έρχεται πλέον να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι “οι συγκεκριμένοι δήμοι και οι πολίτες τους που επιβαρύνονται τόσα χρόνια από τη λειτουργία των υποδομών αυτών πρέπει να τυγχάνουν αντισταθμιστικών οφελών με τρόπο τέτοιο όμως που θα διασφαλίζει ότι πηγαίνουν για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσονται στον γενικότερο Περιφερειακό Σχεδιασμό

Σχετικά άρθρα