Λουπίτα Νιόνγκο: Η Οσκαρική ηθοποιός, θύμα του Γουάινσταϊν, που συναρπάζει με τη ζωή της

Τη φωνή της με το κίνημα Time’s up θέλησε να ενώσει η Οσκαρική ηθοποιός Λουπίτα Νιόνγκο αναρτώντας φωτογραφίες στο facebook από την συμμετοχή της στην πορεία που διοργανώθηκε στο Λος Αντζελες στις 20 Ιανουαρίου για τα δικαιώματα της γυναίκας.

SIGNS UP, TIME’S UP. #PowerToThePolls #WMLA2018

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lupita Nyong’o (@lupitanyongo) στις

Η επιλογή της ηθοποιού να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια έρχεται μετά τις αποκαλύψεις που έκανε σε άρθρο της στους New York Times για την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Η Λουπίτα Νιόνγκο έσπασε τη σιωπή της και περιέγραψε την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από τον παραγωγό. Όπως εξομολογήθηκε, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν με κυνικότητα της δήλωσε ότι αν ήθελε να γίνει ηθοποιός θα έπρεπε να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του. Η ηθοποιός είπε χαρακτηριστικά: «Έκρυψα την εμπειρία μου με τον Χάρβεϊ βαθιά μέσα μου κι έγινα μέρος της συνωμοσίας σιωπής που τον κάλυπτε επί τόσα χρόνια. Ένιωθα πολύ μόνη μου όταν έγιναν όλα αυτά και κατηγορούσα τον εαυτό μου για τα περισσότερα, σχεδόν όπως όλες οι άλλες γυναίκες που μίλησαν για την εμπειρία τους».

Μετά τις δυσάρεστες αποκαλύψεις η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έρχεται στο προσκήνιο λόγω της πρώτης συγγραφικής της προσπάθειας. Με το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Sulwe» θα κάνει το ντεμπούτο της στο χώρο. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster Books for Young Readers τον επόμενο Ιανουάριο με θέμα τον ρατσισμό και το ταξίδι προς την αποδοχή του εαυτού μας.

v

Ας ρίξουμε μία ματιά στην ενδιαφέρουσα ζωή της νέας ηθοποιού που κέρδισε τους κριτικούς με την εμφάνισή της στην ταινία 12 Χρόνια Σκλάβος. Η Λουπίτα Νιόνγκο είναι Κενυάτισσα ηθοποιός, γεννημένη στο Μεξικό και μεγαλωμένη στην Κένυα. Πήρε πτυχίο θεάτρου και κινηματογράφου από κολέγιο των ΗΠΑ ενώ στη συνέχεια απέκτησε master από τη Δραματική Σχολή του Yale..

Την πόρτα του Hollywood την πέρασε πρώτα ως βοηθός παραγωγού ενώ ως ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία East River . Στην συνέχεια πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Shuga της Κένυα. Δεν δίστασε να γράψει, να σκηνοθετήσει αλλά και να γίνει παραγωγός του ντοκιμαντέρ In My Genes που ασχολείται με την προκατάληψη που βιώνουν οι αλμπίνοι της Κένυα. Η μεγάλη στιγμή της Λουπίτα Νιόνγκο ωστόσο ήρθε με την συμμετοχή της στο ιστορικό δράμα του Στιβ Μακ Κουιν “12 χρόνια σκλάβος”. Η ερμηνεία του ρόλου της Πάτσι είναι που της χάρισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου και την κατέστησε την πρώτη ηθοποιό με καταγωγή από Κένυα και Μεξικό που της απονεμήθηκε το Όσκαρ.

Η Λουπίτα παρόλο που γεννήθηκε στο Μεξικό επέστρεψε στην Κένυα πριν κλείσει ένα χρόνο ζωής εξαιτίας του διορισμού του πατέρα της στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι. Μέσα από την οικογένειά της πήρε τα πρώτα ερεθίσματα αφού δεν έλειπαν τα ταξίδια με σκοπό την παρακολούθηση θεατρικών έργων αλλά και οι αυτοσχέδιες παραστάσεις με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Μόλις στα 14 της χρόνια ερμήνευσε την Ιουλιέτα σε επαγγελματική παράσταση της μεγαλύτερης και παλιότερης εταιρίας θεάτρου του Ναϊρόμπι.

Η ίδια δεν ξέχασε ποτέ τη χώρα της και προσπαθεί να βοηθήσει με τον αγώνα της για τη σωτηρία των ελεφάντων και τη χρηματοδότηση μιας ανθρωπιστική ΜΚΟ που ασχολείται με την υγεία των γυναικών, ειδικά των μητέρων. Το περασμένο καλοκαίρι στήριξε τον πατέρα της στην προεκλογική του εκστρατεία ενώ δεν έκρυψε την περηφάνια της όταν βγήκε νικητής από τις εκλογές. Συγκινημένη έγραψε για τον πατέρα της: «Μας δίδαξε τις αξίες της πολιτισμένης ζωής. Είμαι βέβαιη ότι η εκλογή του θα βοηθήσει την κοινότητα».

Η Λουπίτα Νιόνγκο είναι μία ηθοποιός που όχι μόνο μάγεψε τους κριτικούς από τα πρώτα της βήματα στο Hollywood αλλά έχει αρχίσει να κερδίζει το κοινό τόσο με το ταλέντο της όσο και με την προσωπικότητά της.

Σχετικά άρθρα