Εθισμός σε… πατάτες και ψωμί

Τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί μια πατατούλα δεν είναι ποτέ αρκετή. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας, του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως π.χ. το λευκό ψωμί και οι πατάτες, ενεργοποιούν μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εξάρτηση.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ωρών από την κατανάλωση κάθε γεύματος.

Το πείραμα του μιλκσέικ

Στο πείραμα έλαβαν μέρος 12 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες, οι οποίοι πέρασαν από αξιολόγηση που αφορούσε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, τα επίπεδα της πείνας και την εγκεφαλική δραστηριότητά τους.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες, στις οποίες διανεμήθηκαν δύο τύποι μιλκσέικ με την ίδια γεύση: το ένα περιείχε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ το δεύτερο περιείχε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη απαιτούν λιγότερο χρόνο πέψης με αποτέλεσμα να απορροφώνται ταχύτερα από τον οργανισμό και να εκτινάσσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στα ύψη, τα οποία όμως στη συνέχεια πέφτουν απότομα. Αντίθετα, στην περίπτωση των υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η αφομοίωση από τον οργανισμό πραγματοποιείται με πιο αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

Εθιστικές τροφές μας φορτώνουν κιλά

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη “φώτιζαν

Σχετικά άρθρα