Γιατί οι αισιόδοξοι ξεπερνούν πιο εύκολα τις ασθένειες;

Η αισιοδοξία θεωρείται ένα θετικό χαρακτηριστικό προσωπικότητας το οποίο παρέχει πολλαπλά οφέλη στον άνθρωπο. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα καλά που έχει να μας προσφέρει η αισιοδοξία:

Η βιβλιογραφία μας λέει πως ο αισιόδοξος άνθρωπος νοιώθει λιγότερη μοναξιά, έχει καλύτερη ψυχολογική προσαρμοστικότητα σε νέες καταστάσεις.

Κρατάει μέσα του λιγότερο καταπιεσμένο θυμό και γενικά έχει υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή.

Επίσης, η αισιοδοξία συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους, συμπτωμάτων κατάθλιψης και αρνητικής διάθεσης.

Ο αισιόδοξος θα μπορέσει να προσαρμοστεί ευκολότερα σε μια ασθένεια ενώ ταυτόχρονα θα έχει υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας.

Οι έρευνες δείχνουν πως η αισιοδοξία βοηθάει στο να προσαρμόζεται κανείς καλύτερα σε στρεσογόνους παράγοντες και το αισιόδοξο άτομο αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με πιο ενεργητικό τρόπο.

Αυτό σημαίνει πως ένα αισιόδοξο άτομο είναι πιθανότερο να αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης των προβλημάτων του παρά να περιμένει αυτά να επιλυθούν από μόνα τους. Αυτό φυσικά, λειτουργεί και ως μια θετική αυτό-εκπληρούμενη προφητεία. Δηλαδή, το άτομο που πιστεύει πως τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν είναι πιο πιθανό να κινητοποιηθεί και να συμβάλει ενεργά στη βελτίωση της κατάστασης που αντιμετωπίζει.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Σχετικά άρθρα