Απόστρατος στρατηγός ύποπτος για διαρροή στοιχείων

Υψηλόβαθμος απόστρατος στρατιωτικός των ΗΠΑ θεωρείται ύποπτος για τη διαρροή στοιχείων σχετικά με κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν το 2010, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News. Επικαλούμενο πληροφορίες πηγών που δεν κατονομάσθηκαν, το NBC News μετέδωσε ότι ο Τζέιμς Καρτράιτ, απόστρατος στρατηγός του σώματος των Πεζοναυτών, ενημερώθηκε για την έναρξη έρευνας εναντίον του σχετικά την αποκάλυψη λεπτομερειών μίας αμερικανικής κυβερνοεπίθεσης με τη βοήθεια του ιού Stuxnet κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν το 2010. Ο στρατηγός Καρτράιτ, 63 ετών, κατείχε την δεύτερη θέση στην ιεραρχία του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αποστρατεύθηκε τον Αύγουστο 2011, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ιός Stuxnet κατασκευάσθηκε ειδικά για να επιτεθεί κατά της επιχείρησης εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και έπληξε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2010, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Στο ρεπορτάζ του το NBC News αναφέρθηκε ειδικά σε δημοσίευμα των New York Times τον περασμένο χρόνο, όπου περιλαμβανόταν και το όνομα του Τζέιμς Καρτράιτ. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ανέπτυξε τον ιό Stuxnet σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NBC News, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες δικαστικές πηγές, αρχικά η έρευνα για τη διαρροή σχετικά με τον Stuxnet είχε επικεντρωθεί σε πηγή εντός του Λευκού Οίκου. Αλλά τον περασμένο χρόνο οι ερευνητές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στον στρατηγό Καρτράιτ.

Σχετικά άρθρα