Πνευμονιοκοκκική νόσος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Με τον όρο «πνευμονιοκοκκική νόσος» αναφερόμαστε σε μια ομάδα νοσημάτων που προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae), επίσης γνωστό ως «πνευμονιόκοκκος». Η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, μόλυνση του αίματος (βακτηριαιμία / σήψη), λοίμωξη μεσαίου ωτός (μέση ωτίτιδα) ή βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Mάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η πνευμονιοκοκκική νόσος είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου σε βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, αναφορικά με ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με εμβολιασμό.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι πνευμονιοκοκκικής νόσου:

1. Οι μη διεισδυτικές νόσοι, που δεν είναι τόσο σοβαρές όσο οι διεισδυτικές και δεν επηρεάζουν ζωτικά όργανα ή το αίμα. Στην περίπτωση αυτή, το βακτήριο του πνευμονιόκοκκου εξαπλώνεται μέσω του ρινοφάρρυγγα (μύτη και λαιμός) στην ανώτερη και κατώτερη αναπνευστική οδό και μπορεί να προκαλέσει:

  • Μέση ωτίτιδα, δηλαδη τη φλεγμονή του μέσου ωτός, που προκαλείται από τη συγκέντρωση νερού με αποτέλεσμα να υπάρχει πρήξμο στο ακουστικό τύμπανο και πόνος στο αυτί, ενώ μπορεί να εισέλθει πύον στο ακουστικό κανάλι.
  • Μη βακτηριακή πενυμονία,  όπου προκύπτει μόλυνση της κατώτερης αναπνευστικής οδού, χωρίς όμως ανιχνεύσιμη εξάπλωση οργανισμών στο αίμα.

2. Οι διεισδυτικές νόσοι, που είναι πολύ πιο σοβαρές και είναι πιθανό να επηρεάσουν ζωτικά όργανα ή το αίμα. Τέτοιες είναι η βακταιριαιμία, η μηνιγγίτιδα και η βακτηριακή πνευμονία, στην οποία υπάρχει φλεγμονή στον έναν ή και στους δύο πνεύμονες, με τον πνευμονιόκοκκο να εισέρχεται στο κυκλοφορικό.

Σημαντική αιτία θανάτου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία, η πνευμονιοκοκκική νόσος προκαλεί τον θάνατο 1,6 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο, με το 50% να είναι παιδιά μικρότερα των 5 ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Όμως και στην ευρύτερη αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 2 παιδιά κάτω των 5 ετών χάνουν τη ζωή τους ανά μια ώρα, παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, Βασικό μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από www.medicalnewstoday.com

 

Σχετικά άρθρα