Επεξεργασμένες τροφές: Γιατί πρέπει να τις αποφεύγεις

Στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν πολές επεξεργασμένες τροφές (περίπου το 80%), που σημαίνει πολλή κρυμμένη ζάχαρη, κακά λιπαρά και πρόσθετο αλάτι – και όλες αυτές οι τροφές μπορεί να σας παχύνουν. Όχι μόνο τα γλυκά.

Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, οι τροφές είναι όλο και περισσότερο επεξεργασμένες. Σκεφτείτε το – πριν από το 1960 δεν υπήρχε πρόβλημα παχυσαρκίας. Για την ακρίβεια τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί από τότε.

Επίσης, δεν υπήρχαν πολλές επεξεργασμένες τροφές. Οι άνθρωποι κυρίως μαγείρευαν στο σπίτι τους και έτρωγαν σχετικά απλά. Τώρα είναι δύσκολο να πας έξω για ψώνια και να μην πέσεις επάνω σε ένα σταντ με τρόφιμα δίπλα στο ταμείο του καταστήματος.

Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν έτοιμες τροφές σε πακέτο και επεξεργασμένα τρόφιμα, κάποιες εταιρείες πρόσθεσαν επιπλέον ζάχαρη στα προϊόντα τους. Η ζάχαρη είναι φθηνή και εθιστική, μας κάνει να θέλουμε να φάμε περισσότερο και έτσι να αγοράσουμε περισσότερα – αυτό αποκαλείται Το Γευστικό Σημείο Ευδαιμονίας (The Bliss Point). Έξυπνο για τις επιχειρήσεις, κακό όμως για την υγεία σας.

Όταν τρώτε υποτιθέμενες «υγιεινές» επεξεργασμένες τροφές, μπορεί τελικά να καταναλώσετε πολύ περισσότερη ζάχαρη, για να μη μιλήσουμε για τα πολλά συνθετικά χημικά τα οποία δεν έχουν σχέση με τις φυσικές τροφές.

Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη κονσέρβα βρασμένα φασόλια περιέχει ποσότητα που αντιστοιχεί σε 4 κ.γ. ζάχαρη. Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι 4 γραμμάρια.

Η σάλτσα ντομάτας (κέτσαπ) είναι γεμάτη ζάχαρη – σιρόπι καλαμποκιού με υψηκή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Το κέτσαπ μπορεί να αποτελείται έως και 50% από ζάχαρη, συν ακόμα κάποια συστατικά που τα ονόματά τους δε θα σας ήταν γνώριμα.

Αν βάλετε κέτσαπ στο μπέργκερ σας, μόλις προσθέσατε 3 κ.γ. ζάχαρη. Δεν το περιμένατε, σωστά; Φανταστείτε να ρίχνετε 3 κ.γ. ζάχαρη επάνω στο μπιφτέκι σας – ουσιαστικά αυτό κάνετε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής  (US National Health and Nutrition Examination Survey) 2009-2010, «η μείωση της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμλενων τροφών θα μπορούσε να είναι έναςαποτελεσματικός τρόπος μείωσης της υπερβολικής πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων στις ΗΠΑ». Ισχύει!

Προσοχή! Μείνετε μακριά από τροφές σε κονσέρβες και σε πακέτα – είναι πιο υγιεινό. Θυμηθείτε: 1 κ.γ. ζάχαρη=4 γραμμάρια.

Παραδείγματα επεξεργασμένων τροφών: Πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτες, σάλτσες, δημητριακά πρωινού (τα περισσότερα με πολλή ζάχαρη), ντρέσινγκ για σαλάτες, φρούτα σε κονσέρβες, καταψυγμένες πατάτες… και αυτό είναι ένα μικρό δείγμα!

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πώς να χάσετε πολλά κιλά σε λίγες… σελίδες» της Μπερναντέτ Φίσερ. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Σχετικά άρθρα