Το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ – ΠAΣOΚ

Τη βασική θέση ότι δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία που επεξεργάζονται τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.

Η Ιπποκράτους, έδωσε χθες το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας η οποία είχε συμφωνηθεί να κατατεθεί πριν τον ανασχηματισμό αλλά η ανάγκη λεπτομερέστερης επεξεργασίας της, καθυστερεί τη δημοσιοποίηση της. Οι προτεραιότητες, επισημαίνουν στελέχη του ΠαΣοΚ, είναι προφανείς γιατί προκύπτουν μέσα από τις ανάγκες της χώρας ή από τα θέματα που έχουν ήδη ανοίξει.

Το πρώτο θέμα είναι να διασφαλιστεί η βασική θέση πως δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία γιατί αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία.

Αυτό όλο συνδέεται με το δημοσιονομικό και μακροοικονομικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, με το ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και με την προετοιμασία της επανόδου της χώρας στις αγορές.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα αφορά τη δέσμη των φορολογικών ζητημάτων, το εθνικό φορολογικό σύστημα, η φορολογία ακινήτων, η φορολογία εισοδήματος, το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, κοκ.

Το τρίτο μεγάλο θέμα είναι η διοικητική μεταρρύθμιση ώστε η χώρα να φανεί συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά και η κοινωνία να λάβει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό μήνυμα αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας στο κράτος.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο και είναι αναγκαία η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για να επαναλειτουργήσει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση, για το μεταβατικό και για το οριστικό σχήμα.

Απομένει η εξειδίκευση και οριστικοποίηση των θέσεων των δύο κομμάτων για ορισμένα ανοικτά ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η εξειδίκευση των θεσμικών πρωτοβουλιών για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος, μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Το ΠαΣοΚ επιμένει να ενταχθεί στη συμφωνία και το ζήτημα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Ένας ακόμα κύκλος θεμάτων αφορά κοινωνικά θέματα, με βασικό το ζήτημα της υγείας (Δημόσια Νοσοκομεία και ΕΟΠΠΥ) γιατί συνδέεται και με τη δημοσιονομική κατάσταση, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη συγκράτηση των δαπανών αλλά κυρίως με το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στους πολίτες.

Εξ ίσου σημαντικά είναι τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, καταπολέμησης της ανεργίας, για τα οποία η Ιπποκράτους υπενθυμίζει ότι το ΠαΣοΚ έχει εκπονήσει και παρουσιάσει σχέδια τα οποία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών (Ι. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη, Ι. Βρούτση) θα υλοποιηθούν άμεσα.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Σχετικά άρθρα