Ναόμι Κάμπελ: Το απόλυτο θηλυκό-Η γυμνή φωτογράφιση,τα ναρκωτικά και η δόξα

Η Ναόμι Κάμπελ φωτογραφίζεται γυμνή στα 47 της χρόνια και μπλοκάρει το Instagram. Το οξύθυμο μοντέλο με την πολυτάραχη ζωή φωτογραφίστηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Love και τρέλανε το κοινό της με το αψεγάδιαστο κορμί που διατηρεί παρά την ηλικία της. Το ιδιόρυθμο μοντέλο με την έντονη προσωπικότητα και την αξεπέραστη ομορφιά πόζαρε στους Mert & Marcus με τις δημιουργίες του αγαπημένου της σχεδιαστή Azzedine Alaïa.
Η Ναόμι, όπως όλοι τη ξέρουμε, έχει ένα πολυτάραχο παρελθόν και μία έντονη ζωή . Μία ζωή που τα έχει όλα. Πληγές από το παρελθόν, αγάπη από την οικογένεια, δόξα αλλά και μελανές στιγμές συνθέτουν το παζλ της ζωής του πασίγνωστου μοντέλου.

A post shared by LOVE MAGAZINE (@thelovemagazine) on

Η παιδική ηλικία

Η Ναόμι Κάμπελ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1970. Πριν ακόμη δει το φως του ήλιου δέχτηκε το πρώτο χτύπημα στη ζωή της. Ο ασιάτης πατέρας της τους εγκατέλειψε ενώ η μητέρα της,Βαλερί, ήταν ακόμη έγκυος. Η μητέρα της,τζαμαϊκανικής καταγωγής, ήταν χορεύτρια μπαλέτου με το όνομα Exotica και μάλιστα είχε χορέψει για τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σάχη του Ιράν. Η μητέρα της ονειρευόταν η μικρή Ναόμι να ακολουθήσει τα βήματά της γι’ αυτο κι η Ναόμι παρακολουθούσε εντατικά μαθήματα μπαλέτου μέχρι τη στιγμή που την ανακάλυψαν.
Όπως λέει η ίδια πέρασε όμορφα παιδικά χρόνια, μάλλον θα λέγαμε συναρπαστικά μόνο αν κρίνουμε από το γεγονός ότι σε ηλικία μόλις 7 ετών συμμετείχε σε βίντεο κλιπ του Μπομπ Μάρλεϊ.

«Είχα μια υπέροχη παιδική ηλικία. Η οικογένεια μου λάτρευε τη ρέγκε μουσική και στην ηλικία των επτά,συμμετείχα στο βίντεο κλιπ του Μπομπ Μάρλεϊ για το τραγούδι Is this love. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω εκείνη την εποχή, την επιτυχία που γνώρισα ως παιδάκι. Ήμουν ένα παιδί, ένα μωρό! Ο Μπομπ ήταν έναν πανέμορφος άνθρωπος».

Βέβαια δεν έλειψαν και οι δυσκολίες. Η Ναόμι μεγάλωσε με τη γιαγιά της, αφού η μητέρα της για να μπορέσει να της προσφέρει όλα όσα ήθελε δούλευε ως χορεύτρια στην Ιταλία και μετά στην Ελβετία.
Όπως η ίδια αφηγείται: “Πάντα ενθουσιαζόμουν όταν ερχόταν σπίτι για επίσκεψη και στενοχωριόμουν όταν έπρεπε να φύγει. Η μαμά μου ήταν τόσο κομψή και γεμάτη χάρη. Όταν ήμουν 12 ή 13 ετών εμφανίστηκε σε μια επίδειξη μόδας και τη θυμάμαι να μου δείχνει πως να κάνω πασαρέλα στον διάδρομο του σπιτιού. ”
Ο τρόπος που η Ναόμι μπήκε στο χώρο του μόντελινγκ μοιάζει ίσως μ’ ένα καλογραμμένο σενάριο του σινεμά, από αυτά που κανείς δεν πιστεύει…

Όπως περιγράφει η ίδια στο βιβλίο της με τίτλο Naomi Campbell που κυκλοφόρησε το 2016 από την Taschen:
“Θυμάμαι την ημέρα που με ανακάλυψαν στον δρόμο. Ήταν ένα ζεστό απριλιάτικο απόγευμα κι άραζα με φίλες μου από το σχολείο. Και οι τρεις φορούσαμε τις στολές του Italia Conti: ένα απαλό μπλε κιλτ, ένα σκούρο μπλε πουλόβερ με V, πουκάμισο, μπλέϊζερ και γραβάτα. Έπρεπε να φοράμε και ψάθινα καπέλα αλλά δεν το κάναμε ποτέ. Ξαφνικά με πλησίασε μια γυναίκα και με ρώτησε αν είχα σκεφθεί ποτέ να γίνω μοντέλο. Ήταν η Beth Boldt, επικεφαλής του πρακτορείου Synchro.”

Λίγο αργότερα θα υπογράψει το πρώτο της συμβόλαιο παρά τις πρώτες αντιρρήσεις που είχε η μητέρα της, η οποία θα τη στηρίξει σε όλη την πορεία της.

Η γνωριμία της με τον Αζεντίν Αλαϊά και τα πρώτα της βήματα στο μοντελινγκ

Όπως τυχαία μπήκε στο χώρο της μόδας έτσι τυχαία γνώρισε και τον βασιλιά της γυναικείας σιλουέτας Αζεντίν Αλαϊά (Azzedine Alaïa ). Η μέρα που συναντήθηκαν ήταν η μέρα που είχαν κλέψει όλα τα υπάρχοντα της Ναόμι και βρισκόταν μόνη στο Παρίσι. Μόνη της επιλογή να ακολουθήσει την Αμάντα Καζάλετ στο σπίτι του Αζεντίν Αλαϊά. Ο άνθρωπος που η Ναόμι αποκαλεί “Μπαμπά” είναι ένας από τους ελάχιστους σχεδιαστές μόδας που αντιστάθηκε στην εμπορευματοποίηση του στιλ. Ο γεννημένος στην Τυνησία Αζεντίν Αλαϊά ποτέ δεν υπάκουσε στους κανόνες και τα πρωτόκολλα, επιμένοντας να ορίζει το δικό του στιλ.

Η Ναόμι πάλεψε σκληρά για να φτάσει στη κορυφή.

“Όταν ξεκίνησα δεν με έκλειναν για κάποιες επιδείξεις εξαιτίας του χρώματος του δέρματος μου. Δεν το άφησα να με πειράξει. Από τις ακροάσεις και τις παραστάσεις στις οποίες συμμετείχα από πολύ μικρή ηλικία είχα καταλάβει τι σημαίνει να είσαι μαύρος. Έπρεπε να προσπαθήσεις περισσότερο. Έπρεπε να είσαι διπλά καλός. “
Η ευαισθητοποίησή της για την προκατάληψη που υπάρχει στο χώρο της μόδας την οδήγησε στην ίδρυση του οργανισμού «Diversity Coalition», για το «ρατσισμό» στη βιομηχανία της μόδας. Αφορμή στάθηκε, όπως θα πει η Κάμπελ, το γεγονός ότι πλέον στις πασαρέλες δεν βλέπει κανείς μοντέλα από την Αφρική.

Η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή της ,ο εκκεντρικός χαρακτήρας της και τα ναρκωτικά

Το 1997 ήταν καθοριστικό στη ζωή της αφού έπρεπε να αντιμετωπίσει τον χαμό τριών στενών της φίλων με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Gianni Versace.

“Ήταν πολύ βαρύ το χτύπημα του θανάτου του Gianni Versace. Έβγαινα και ξενυχτούσα σε μια προσπάθεια να μουδιάσω τον πόνο. Αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να νιώθω χειρότερα.”
Στην κηδεία που έγινε στον καθεδρικό του Μιλάνο η Πριγκίπισσα Νταϊανα είχε πει στη Ναόμι :”Ο Gianni σε αγαπούσε πάρα πολύ. Να το θυμάσαι πάντα αυτό.” Όλα αυτά λίγες μέρες πριν το θάνατό της.

Όσο απολαυστικό είναι να βλέπεις τη Ναόμι πάνω στη πασαρέλα τόσο βασανιστικό είναι να συνεργάζεσαι μαζί της επαγγελματικά. Οι μαρτυρίες συνεργατών της και υπαλλήλων της είναι χαρακτηριστικές.
Ο Τζόι Ζέι,αρχισυντάκτης του Yahoo! Style έχει πει για τη Ναόμι «Νομίζω ότι υπάρχει κάτι τόσο απρόβλεπτο και αυθόρμητο σ’ αυτήν. Την έχουμε δει στην τηλεόραση να είναι τόσο αστεία και εκπληκτικά ελκυστική, αλλά το αγαπημένο μου σημείο στη Ναόμι είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πόσο υστερική είναι και πόσο δηλητηριώδης μπορεί να γίνει».

Μάλλον με αυτό το πρόσωπο της Ναόμι ανγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη η Kira Dikhtyar,παίχτρια του ρεάλιτι μοντέλων «The Face», στο οποίο η Ναόμι Κάμπελ ήταν coach. Όπως έγινε γνωστό η επιθετική συμπεριφορά της Ναόμι Κάμπελ έστειλε στο ψυχιατρείο το μοντέλο από τη Ρωσία.
Όπως δήλωσε το μοντέλο: «Η Ναόμι μισεί τους Ρώσους. Είναι μια καταπληκτική γυναίκα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστείς μαζί της. Έβγαλε όλη την αρνητική της ενέργεια πάνω μου. Όταν τα γυρίσματα τελείωσαν, με έστειλαν σε γιατρούς. Ακόμα δεν έχω αναρρώσει. Το δίκτυο εξακολουθεί να πληρώνει τον ψυχίατρο μου»


Σειρά γεγονότων κάνουν ολοφάνερο ότι αυτό το πανέμορφο πλάσμα μπορεί να έχει και μία πολύ μα πολύ άσχημη πλευρά. Το 1993 την απέλυσαν από το πρακτορείo Elite γιατί συμπεριφερόταν άσχημα στο προσωπικό και σε πελάτες. Το 1999 μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης για να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ και την κοκαϊνη. Το 2007, παραδέχτηκε ότι πέταξε το κινητό στο κεφάλι της βοηθού της, η οποία τη μήνυσε. Το 2008 η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways της απαγόρευσε να ξαναπάρει πτήση της, αφού διαπληκτίστηκε με εργαζόμενους για μια χαμένη βαλίτσα, ενώ το 2010 κατέθεσε στη δίκη του πρώην Προέδρου της Λιβερίας, Charles Taylor, για το σκάνδαλο με τα «ματωμένα διαμάντια», καθώς υπήρξε αποδέκτης δώρου του.
Η ίδια χωρίς να αρνείται τίποτα από αυτά που έχει κάνει δηλώνει χωρίς ενδοιασμούς: «Ναι, υπήρξα κακό κορίτσι. Αλλά δεν μετανιώνω τίποτα!»

Η μητέρα της, Βάλερι, στήριγμα σε όλα της τα βήματα

Η μητέρα της, Βάλερι , στάθηκε δίπλα της σε όλα της τα βήματα και όταν χρειαζόταν εξέφραζε τις διαφωνίες της για την πορεία της Ναόμι. Οι ομοιότητες με την μητέρα της πολλές αλλά όχι στο χαρακτήρα. Η Βάλερι είναι μία ευγενική και ήρεμη παρουσία. Η αναγκαστική απουσία από τα πρώτα χρόνια ζωής της κόρης της δεν την εμπόδισε από το να της δώσει να καταλάβει πόσο πολύ την αγαπάει. Το ίδιο φυσικά αποδεικνύει και το ίδιο το μοντέλο με την στάση που κράτησε όταν η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Ήταν στο πλάι της χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μόλις η Ναόμι έμαθε για το πρόβλημα υγείας της μητέρας της ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τα πάντα και να τρέξει στο πλευρό της.

Το αψεγάδιαστο κορμί του 47χρονου μοντέλου που καθήλωσε όλο τον κόσμο με τη γυμνή της φωτογράφιση αδιαμφισβήτητα κρύβει έναν αμφιλεγόμενο και πολυδιάστατο χαρακτήρα που γοητεύει.

Σχετικά άρθρα