Παιδιά που γεννιούνται με καισαρική: από τι κινδυνεύουν;

Τα ποσοστά γεννήσεων με καισαρική στη χώρα μας είναι πολύ υψηλά και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσες έχουν γεννήσει πρόσφατα ή έχουν στον κύκλο τους νέες μητέρες. Η καισαρική προτείνεται ως λύση, συνήθως τελευταία στιγμή από τους γιατρούς για διάφορους λόγους, που εννοείται ότι καμία γυναίκα δεν μπορεί να ελέγξει καθώς προέχει η ασφάλεια του παιδιού της! Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες σε σχέση με όσα γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό.

Τι λέει η νέα έρευνα για τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική

Όσα παιδιά γεννιούνται με καισαρική, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα, έως ότου φθάσουν στην ηλικία των 5 ετών, ή να έχουν άσθμα έως τα 12 τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Στοκ του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 80 έρευνες που σύγκριναν τα αποτελέσματα των καισαρικών και των φυσικών τοκετών σε συνολικά 30 εκατ. γυναίκες.

Τα συν και τα πλην της καισαρικής για την υγεία του παιδιού, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα

Διαπιστώθηκε ότι οι καισαρικές, που εμφανίζουν συνεχή αύξηση σε όλο τον κόσμο (περίπου ένα παιδί στα τέσσερα γεννιέται πια με αυτό τον τρόπο), έχουν μικρότερο κίνδυνο κατά 56% να προκαλέσουν ακράτεια ούρων, αλλά αυξημένο κίνδυνο αποβολής (κατά 27%) και θνησιγένειας του μωρού (κατά 17%) σε μελλοντικές κυήσεις.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική, είναι πιθανότερο κατά 59% να είναι παχύσαρκα έως τα 5 τους και κατά 21% να εκδηλώσουν άσθμα έως τα 12, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί χωρίς καισαρική.

Οι καισαρικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντερικού μικροβιώματος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα