Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ: Η πρόταση ονομασίας που απέρριψε ο Έλληνας πρωθυπουργός και η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων

Σχεδόν 3 ώρες κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, το απόγευμα της Τετάρτης, στο Νταβός και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» διαμήνυσε από την πλευρά του και ο κ. Ζάεφ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ, στις οποίες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αλλάζουν το όνομα του αεροδρομίου και της εθνικής οδού από “Μέγας Αλέξανδρος”

Ως πρώτες κινήσεις καλής θέλησης ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι αλλάζει το όνομα του Αεροδρομίου των Σκοπίων και λεωφόρων, ενώ η Αθήνα από την πλευρά της θα επιτρέψει τη συμμετοχή των Σκοπίων στο Σύμφωνο Συνεργασίας Αδριατικής-Ιονίου και θα επικυρώσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας σύνδεσης FYROM – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση Ζάεφ για την ονομασία που απέρριψε ο Τσίπρας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς το Σκοπιανό ομόλογό του ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων – και, προφανώς, το «έναντι όλων» περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Όμως, κάτι τέτοιο κατέστη σαφές από την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κατά πληροφορίες, κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Μάλιστα, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος και της αναθεώρησής του, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ να παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα». «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», φέρεται να παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι κοινές δηλώσεις

Τσίπρας: Λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ σε Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

«Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό αλλά και με υπευθυνότητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών.

«Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν» είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας πως «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε: «Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων».

Σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι «να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Ζάεφ: Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση – Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέματος του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ανήγγειλε την ανύψωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπό την παρακολούθηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Οι δράσεις μας δείχνουν την καλή μας πίστη», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του δεσμεύεται να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος» -που είχε μετονομαστεί από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι- σε «Κίρο Γκλιγκόροφ», όπως και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου, που θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».

«Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας», δήλωσε και πρόσθεσε: Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά σε όλα τα Βαλκάνια ευημερούσα. Μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», διεμήνυσε ο κ. Ζάεφ.

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X