Εισβολείς στο καταφύγιο της caretta-caretta

Eστω και με καθυστέρηση μηνών, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε προ ημερών στην υλοποίηση μιας από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας μία ακόμη καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, ανεστάλη η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή έως ότου προχωρήσει η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης η οποία θα καθορίζει τα μέτρα προστασίας αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης. Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, και συγκεκριμένα το τμήμα από τον Αλφειό ποταμό (προς τον Βορρά) ως την πόλη της Κυπαρισσίας (προς τον Νότο), αποτελεί τη δεύτερη (μετά τον κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του κόλπου εντοπίζεται μεταξύ των ποταμών Νέδα και Αρκαδικού. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμόλοφων και από τα μοναδικά παράκτια πευκοδάση.

Τα τελευταία χρόνια, η αναβλητικότητα της Πολιτείας σε συνδυασμό με τα επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα οδηγεί στην καταστροφή αυτού του ξεχωριστού βιοτόπου. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία (στις 2/10/2012 απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη), καθώς θεωρεί ότι η χώρα μας δεν προστατεύει τα είδη προτεραιότητας, όπως είναι η θαλάσσια χελώνα, ούτε τους οικοτόπους των αμμοθινών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που απέστειλε η Κομισιόν στις ελληνικές Αρχές, “στο πλαίσιο συνάντησης με τους τοπικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς στις 17 Ιουλίου 2012 εκπρόσωποι της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή Natura και την κύρια αναπαραγωγική περιοχή. Η επίσκεψη της εν λόγω περιοχής κατέδειξε ότι βρίσκεται στο έλεος ανεξέλεγκτων και ασυντόνιστων δραστηριοτήτων με ιδιαζόντως σημαντικό αντίκτυπο στο είδος caretta-caretta, όχι μόνο λόγω σημαντικής παρενόχλησης του είδους αλλά και επειδή υποβαθμίζουν ή καταστρέφουν τους τόπους αναπαραγωγής ή ανάπαυσής τους

Σχετικά άρθρα