«Τα παιδιά μου δεν με ακούν αλλά δεν θέλω να τα μαλώνω για να μην γίνομαι κακιά. Τι να κάνω;»

Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 4,5 ετών και ενός αγοριού 2,5 ετών. Η κορούλα μου πηγαίνει στο προνήπιο, ενώ ο γιος είναι στο σπίτι μαζί μου όλη την ήμερα, αφού και εγώ δεν εργάζομαι.

Θα μπορούσα να πω για τον εαυτό μου, ότι είμαι μια μητέρα που έχει δοθεί ολοκληρωτικά στα παιδιά και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ για τη σωστή διαπαιδαγώγηση τους. Είμαι ήρεμη, συζητάμε πολύ για τα συναισθήματά μας, άλλα και για τους κανόνες που πρέπει να βάζουμε στη ζωή μας.

Με αγνοούν αλλά δεν θέλω να τα μαλώνω

Το τελευταίο διάστημα, όμως, νιώθω ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χεριά μου. Με αγνοούν όταν τους μιλώ. Τρέχουν ανεξέλεγκτα μέσα στο σπίτι με κίνδυνο να χτυπήσουν. Δεν θέλουν να κοιμούνται και όταν βγαίνουμε από το σπίτι, τα κυνηγώ.

Είμαι σε απόγνωση. Πώς να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση; Δεν θέλω να τα μαλώνω και να τα τιμωρώ στερώντας τους κάτι γιατί έτσι είμαι στα μάτια τους η κακιά μαμά.

Στο ερώτημά σας απάντησε η παιδοψυχίατρος Αρμενάκα Μερσύνη

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη σταθερότητα και τη στοργή. Φαίνεται ότι είστε μια δοτική μητέρα που τα παρέχει αυτά απλόχερα στα παιδιά της. Όμως, στην παιδική ηλικία δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τους κανόνες και τις απαγορεύσεις. Χρειάζονται τους γονείς για να βάζουν το πλαίσιο ασφάλειας.

Φυσικό είναι από την πλευρά τους να δοκιμάζουν τα όριά τους. Αισθάνονται παντοδύναμα όπως όλα τα παιδιά. Εσείς έχετε την ευθύνη να τους υπενθυμίζετε τι πρέπει να κάνουν. Μην ξεχνάμε ότι όλα τα παιδιά έχουν σε έναν βαθμό διάσπαση και παρορμητικότητα, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιούν αργότερα τις συνέπειες των πράξεων τους. Ή και να μην τις καταλαβαίνουν καθόλου, ιδίως στην ηλικία των 2,5 ετών.

Δεν είστε κακή μητέρα αν χρειαστεί να τα μαλώσετε…!

Καλό είναι να εξηγούνται οι κανόνες, αλλά όχι να είναι υπό διαπραγμάτευση. Επίσης, όταν μιλάμε συνεχόμενα, τα παιδιά ακούν μόνο τις πρώτες φράσεις. Άρα χρειάζεται να είμαστε σύντομοι. Χρειάζεται να οπλιστείτε με υπομονή για να ανταποκριθείτε στην ενέργεια των παιδιών.

Κάποιες φορές θα χρειαστεί να τα μαλώσετε ή να τα βάλετε στη «γωνία της σκέψης». Αυτό δεν σημαίνει ότι τα τραυματίζετε ή ότι είστε κακή μαμά, αλλά ότι τα επαναφέρετε σε μια ασφαλή κατάσταση μέσα στους κανόνες που έχουν οριστεί.

Είναι πιθανό να ακούσετε σχόλια από τα παιδιά σας. Όλοι οι γονείς δέχονται κριτική και αιχμηρά λόγια. Απλώς θα τα ακούσετε με ψυχραιμία γιατί σκοπός είναι να σας δοκιμάσουν και να δουν ποσό τα αγαπάτε και τα αντέχετε. Είναι καλό, τέλος, να φροντίσετε τον εαυτό σας με κάποια ασχολία που σας γεμίζει και να έχετε τον δικό σας ατομικό χρόνο.

Αρμενάκα Μερσύνη
Παιδοψυχίατρος
Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Θεοφράστου 6, Περιστέρι
210-5720500
www.armenakamersyni.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γονείς προσοχή! Πόση ώρα την ημέρα πρέπει το παιδί να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά;

Πώς μπορούμε να δουλέψουμε με τα παιδιά τόσο ως γονείς όσο και ως ζευγάρι;

«Θα το κάνω μετά, μαμά». Πώς να χειριστεί ο γονιός την παιδική αναβλητικότητα;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X