Έχω στίγμα και υπόταση. Πώς θα φέρω την πίεσή μου σε φυσιολογικά επίπεδα;

Έχω στίγμα και ταλαιπωρούμαι από υπόταση. Ο αιματοκρίτης μου είναι 32,5. Τρώω αλάτι, πίνω χυμούς, αλλά και πάλι δεν ανεβαίνει η πίεσή μου. Τι μπορώ να κάνω για να την φέρω σε φυισολογικά επίπεδα; Να σημειώσω ότι το παθαίνω πολύ έντονα από τα μισά του κύκλου μου μέχρι να μου ξαναέρθει περίοδος και γενικά έχω πολύ έντονα προεμμηνορυσιακά συμπτώματα. Επίσης, όλες οι άλλες εξετάσεις αίματος είναι καλές.

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πέρα της β-ετερόζυγου μεσογειακής αναιμίας ένας χρονίως χαμηλός αιματοκρίτης σε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικία μπορεί να επιπλέκεται και από σιδηροπενία ένεκα της απώλειας αίματος με την έμμηνο ρύση. Οπότε καλό είναι να μετράτε εργαστηριακά και να αναπληρώνετε διατροφικά τις αποθήκες φυλλικού οξέος και σιδήρου αντίστοιχα. Όσον αφορά την αναφερόμενη υπόταση φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένη προσλαμβάνοντας έως 2 λίτρα νερό ημερησίως και αυξάνοντας την πρόσληψη άλατος.

Φαντάζομαι πως οι ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο) αίματος καθώς και το ειδικό βάρος των ούρων είναι εντός φυσιολογικών τιμών. Αν εκλείπει αυτός ο έλεγχος καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί. Σημειωτέον αν έχετε φτάσει να χάσετε τις αισθήσεις σας, αν συνυπάρχει βραδυκαρδία ή σημαντική ταχυκαρδία, και αν έχετε γνωστό ιστορικό με φύσημα της καρδιάς καλό θα ήταν να σας εξετάσει ένας παθολόγος ή καρδιολόγος.

Τέλος, η επιδείνωση της υπότασης σε σχέση με την περίοδο πιθανότατα να οφείλεται σε αγγειοδιασταλτικές επιδράσεις των ορμονών του κύκλου οπότε θα μπορούσατε να ζητήσετε από τον γυναικολόγο σας ή έναν ενδοκρινολόγο να σας εξετάσει στοχευμένα ως προς αυτό.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι

Σχετικά άρθρα