Κατηγορία της απάτης στον Μπερνάρ Ταπί

Οι γαλλικές αρχές απήγγειλαν χθες την κατηγορία της απάτης στον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί για ένα τεράστιο ποσό που έλαβε από το κράτος το 2008, όταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Η κατηγορία απαγγέλθηκε στον 70χρονο Ταπί μετά την ανάκρισή του για τα 403 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε για την ρύθμιση μιας μακροχρόνιας δικαστικής διένεξης με το κράτος σχετικά με την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε. Ο Ταπί απορρίπτει τις κατηγορίες. Το μέγεθος της ρύθμισης αυτής προκάλεσε σκάνδαλο στην Γαλλία, όπου πολλοί υποπτεύθηκαν κάποια σχέση με την υποστήριξη που είχε εκφράσει ξεκάθαρα ο επιχειρηματίας προς τον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η υπόθεση αυτή προέκυψε μετά την πώληση το 1993 της εταιρείας Adidas του Ταπί σε μια ομάδα επενδυτών. Ο Ταπί, ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες εκείνη την εποχή, κατηγόρησε την κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ (Crédit Lyonnais), η οποία κανόνισε την πώληση, ότι τον εξαπάτησε.

Έπειτα από πολλές δικαστικές υποθέσεις η κυβέρνηση και ο Ταπί συμφώνησαν το 2007 στην ρύθμιση του ζητήματος μέσω διαιτησίας. Ο Ταπί, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός υπό την κυβέρνηση του εκλιπόντος σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, αλλά άλλαξε στρατόπεδο για να υποστηρίξει τον Σαρκοζί το 2007, επιχειρηματολογεί ότι έλαβε “μόνον ένα μέρος

Σχετικά άρθρα