Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αγοράσετε

Νέοι γονείς. Η χαρά απερίγραπτη! Η αγωνία όμως στο φουλ για πολλά ζητήματα! Ξαφνικά έχει μπει στην καθημερινότητά σας ένα πλασματάκι που ναι μεν περιμένατε τόσο καιρό αλλά δεν ξέρετε κιόλας πώς να το φροντίσετε! Πολλά ερωτήματα, πολύ άγχος, πολλή κούραση, πολλές γνώμες από το περιβάλλον σας για όλα όσα χρειάζεται! Κι εσείς… πελαγώνετε! Χαλαρώστε κι ακούστε το ένστικτό σας! Και κάποιες χρήσιμες πρακτικές συμβουλές! Ένα από τα πολλά ζητήματα που σας έχουν απασχολήσει είναι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Πώς θα μεταφέρετε το μωρό σας με ασφάλεια;

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή του καθίσματος αυτοκινήτου, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας!

Το καθισματάκι αυτοκινήτου είναι αναγκαίο και υποχρεωτικό σύμφωνα με τον ΚΟΚ μέχρι την ηλικία των 12 ετών, για να μεταφέρετε το παιδί σας με ασφάλεια! Οπότε θα αλλάξετε αρκετά καθισματάκια μέσα στη ζωή του παιδιού σας!

Δυο είναι οι βασικοί παράμετροι για την επιλογή του:

  • το βάρος του παιδιού (πρέπει να είναι προσαρμοσμένο ώστε να… αντέχει το βάρος του παιδιού σας)
  • η δυνατότητα προσανατολισμού του κατά την τοποθέτησή του στο αυτοκίνητο (αν είναι σχεδιασμένο να “κοιτάει” προς τη φορά που πηγαίνει το αυτοκίνητο ή προς την αντίθετη).

Τα καθίσματα αυτοκινήτου, ανάλογα με τα κιλά χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

0 από τη γέννηση μέχρι 10 κιλά 0-12 ετών
               0+ από τη γέννηση μέχρι 13 κιλά 0-15 μηνών
1 9-18 κιλά 9 μηνών εως 4 ετών
2 15-25 κιλά 4-6 ετών
3 25-36 κιλά 6-12 ετών

Χρήσιμα tips που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Όταν γεννιέται το μωρό σας, συνήθως το μεταφέρετε στο λεγόμενο «αυγό», το οποίο θα το χρησιμοποιήσετε τους πρώτους μήνες και συνήθως προσαρμόζεται στο καροτσάκι και είναι ταυτόχρονα και port-bébé.
  • Τον πρώτο καιρό (μέχρι 6 μηνών τουλάχιστον) το μωρό πρέπει να το έχετε με προσανατολισμό ανάποδα από τη φορά του αυτοκινήτου. Έτσι και αποφασίσετε να το βάλετε μπροστά πρέπει πρώτα να έχετε απενεργοποιήσει τους αερόσακους
  • Υπάρχουν καθισματάκια που καλύπτουν ενδιάμεσες κατηγορίες  (πχ 1,2) για να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
  • Πριν την αγορά καθίσματος, να τσεκάρετε τη συμβατότητα με το αυτοκίνητό σας.
  • Μην πετάτε τα καθισματάκια, ειδικά τα πρώτα σας: μπορεί να χρησιμεύσουν σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς, καθώς είναι ένα αρκετά ακριβό αναγκαίο γκατζετάκι για τους γονείς!
  • Είναι ωραία -αν και λίγο ακριβή- ιδέα για δώρο για τους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους

 

 

Σχετικά άρθρα