Ξεκλειδώνουν τα μυστικά της ημικρανίας

Πέντε νέες περιοχές του DNA που σχετίζονται με την ημικρανία εντόπισαν οι επιστήμονες, αναλύοντας 29 μεγάλες μελέτες για τον γενετικό προσδιορισμό της πάθησης με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων.

Στις πέντε νέες περιοχές προσέθεσαν άλλες επτά, τις οποίες γνώριζαν μεν, αλλά δεν ήξεραν ότι συγκαταλέγονται στα αίτια της ημικρανίας. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι από τις συνηθέστερες στον πλανήτη, επηρεάζει μία στις τέσσερις γυναίκες και έναν στους 12 άνδρες, ενώ έχει ανακηρυχθεί μία από τις 20 πιο σοβαρές χρόνιες παθήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συνολικά, οι επιστήμονες εντόπισαν 12 τμήματα του DNA που σχετίζονται με την ημικρανία, τα πέντε άγνωστα έως σήμερα, ενώ κάποια σχέση – αλλά ακαθόριστη ακόμα – φαίνεται πως έχουν και άλλα 134. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger στο Κέμπριτζ αναγνώρισαν 12 τμήματα γενετικού κώδικα, στα οποία παρουσιάζουν κοινές διαφοροποιήσεις όσοι πάσχουν από ημικρανία.

Οι οκτώ περιοχές βρίσκονται κοντά ή μέσα σε γονίδια που βοηθούν στον έλεγχο του κυκλώματος του εγκεφάλου, ενώ δύο άλλες συνδέονται με γονίδια που διατηρούν υγιή τον ιστό του εγκεφάλου. Οι υπόλοιπες 134 περιοχές φαίνεται ότι σχετίζονται, έστω και λίγο, με την ημικρανία, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τον ρόλο τους.

Η έρευνα “μας έμαθε πολλά για τα αίτια της ημικρανίας και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι από άλλους

Σχετικά άρθρα