Οκτώ νεκροί στην Ταϊλάνδη

Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν το πρωί σε έκρηξη βόμβας στο νότιο άκρο της Ταϊλάνδης που μαστίζεται από μια αυτονομιστική εξέγερση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού, ένα συμβάν που δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ ανταρτών και της κυβέρνησης.

Τέσσερις ακόμη άνθρωποι – δύο στρατιώτες και δύο πολίτες – τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη αυτή που σημειώθηκε στην περιοχή Κρονγκπινάνγκ της επαρχίας Γιάλα, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία του μουσουλμανικός.

“Οι στρατιώτες που ήταν σε υπηρεσία στη βάση τους όλη τη νύχτα επέστρεφαν στο σπίτι τους όταν εξερράγη ο μηχανισμός”, προκαλώντας μια από τις βαρύτερες απώλειες στις δυνάμεις ασφαλείας τα τελευταία χρόνια και ίσως τη μεγαλύτερη φέτος. “Ήταν μια πολύ ισχυρή βόμβα που κατέστρεψε ολοσχερώς το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν δέκα στρατιώτες. Οκτώ σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν”, όπως επίσης τραυματίστηκαν δύο χωρικοί, είπε ο συνταγματάρχης Πραμότε Προμίν. “Οι αντάρτες προσπάθησαν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και άλλων ανταρτικών οργανώσεων”.

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης με στελέχη των αυτονομιστών άρχισαν τον Απρίλιο, ωστόσο άλλες οργανώσεις δεν μετέχουν σε αυτές, με αποτέλεσμα και σημειώνονται συχνά επιθέσεις στην περιοχή Ναρατιουάτ και στις επαρχίες Πατάνι και Γιάλα, ο πληθυσμός των οποίων είναι μουσουλμανικός.

Η εξέγερση έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 5.700 ανθρώπων από το 2004, βουδιστών και μουσουλμάνων, σε αυτή την περιοχή όπου σημειώνονται βομβιστικές επιθέσεις, ανταλλαγές πυρών, αποκεφαλισμοί και αντεπιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων.

Πριν από δύο αιώνες, η περιοχή ονομαζόταν Ισλαμικό Σουλτανάτο Πατάνι, πριν κατακτηθεί από την Μπανγκόκ.

Οι μουσουλμάνοι αντάρτες εξεγείρονται κατά των διακρίσεων, όπως δηλώνουν, σε βάρος ενός πληθυσμού μαλαϊκής εθνότητας και μουσουλμανικής θρησκείας σε μια βουδιστική χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα