Βεντούζες: Η… συνταγή της γιαγιάς για καλή υγεία

Η θεραπευτική μάλαξη με βεντούζες είναι μια πανάρχαια μέθοδος, αναφορές για την οποία βρίσκονται και στα κείμενα του Ιπποκράτη, που εξασκείται ενεργά μέχρι και σήμερα.

Έρευνες του παρελθόντος αναζητούν μύθους και αλήθειες για τις «ιατρικές συνταγές της γιαγιάς» που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, καθώς και την επιστημονική πλευρά των όποιων θετικών ή αρνητικών δράσεών τους στον οργανισμό μας.

Οι βεντούζες εντάσσονται επικουρικά σε οποιοδήποτε πρόγραμμα αποκατάστασης και θεραπείας, ειδικά σε μυοσκελετικά προβλήματα που αφορούν στην σπονδυλική στήλη, αλλά και σε περιπτώσεις απλού κρυολογήματος.

Η θεραπεία με βεντούζες είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική, στην οποία μια κούπα (η βεντούζα) προσκολλάται στο δέρμα, αφού πρώτα μειωθεί από αυτήν η πίεση (είτε με αλλαγή της θερμοκρασίας είτε με απορρόφηση του αέρα), έτσι που το δέρμα και ο επιφανειακός μυς να τραβιέται και συγκρατείται στην κούπα (βεντούζα).

Σε μερικές περιπτώσεις, η κούπα (βεντούζα) μπορεί να μετακινηθεί όσο η αναρρόφηση του δέρματος είναι ενεργή, προκαλώντας ένα τοπικό τράβηγμα του δέρματος και του μυ (κυλιόμενη βεντούζα).

Δημιουργώντας κενό και αρνητική πίεση το μασάζ με βεντούζες βοηθά δραστικά να παροχετεύσει τα κατακρατημένα υγρά και τις τοξίνες. Τονώνει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επαναφέρει την ελεύθερη ροή αίματος και ενέργειας στους μυς και στο δέρμα και λύνει συμφύσεις στον συνδετικό ιστό και στους μαλακούς ιστούς του σώματος. Είναι, επίσης, αποτελεσματικό στην αγωγή κατά της κυτταρίτιδας.

 

Σε γενικές γραμμές, οι «βεντούζες» αποτελούν μια ασφαλή μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του. Το πιο ασφαλές είδος «βεντούζας» είναι οι πλαστικές ή αυτές από σιλικόνη που είναι εύκολες στη χρήση και για όλες τις ηλικίες.

Ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 4 ετών, σε μυοσκελετικά προβλήματα, όταν αυτά βρίσκονται σε οξεία φάση, γιατί η αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας που προκαλούν μπορεί να επιδεινώσει την οιδηματώδη περιοχή, σε ανοιχτά τραύματα και καρδιοπάθειες, πάνω σε σπίλους ή ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Οι βεντούζες δεν προκαλούν πόνο, προκαλούν όμως ένα αίσθημα τραβήγματος στο δέρμα, αλλά συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές μέρες.

Για καθαρά αισθητικούς λόγους, καλό είναι να μην εφαρμόζονται 10 μέρες πριν βγει κανείς στην παραλία, γιατί αφήνουν αντιαισθητικά σημάδια, τα οποία υποχωρούν σταδιακά.

Πηγή:  www.olistiki-therapeftiki.gr

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X