«Βαρέθηκα τη μοναξιά μου. Υπάρχει τρόπος να την καταπολεμήσω;»

Βαρέθηκα τη μοναξιά. Μπορεί να έχω άτομα στη ζωή μου αλλά νιώθω φρικτά μόνη μου. Και πιστεύω πως σε όποιον από αυτούς και να μιλήσω, δεν καταλαβαίνει, δεν ακούει πραγματικά

Μού προκαλεί τρομερή ανασφάλεια και μελαγχολία η καθημερινότητα. Υπάρχει τρόπος να την καταπολεμήσω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η μοναξιά είναι ένα περίπλοκο πνευματικό και συναισθηματικό φαινόμενο που στη βάση του έχει ένα ισχυρό συναίσθημα που έχει αξία για την επιβίωση μας όταν είμαστε παιδιά. Όλοι μας έχουμε βιώσει σε κάποιο βαθμό την εγκατάλειψη, αν όχι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και θυμόμαστε το οδυνηρό και τρομακτικό συναίσθημα που συμβαίνει μαζί της.

Κάθε φορά που μας υπενθυμίζουμε αυτό το συναίσθημα ή το περιμένουμε στο μέλλον, βιώνουμε την δυσφορία της εγκατάλειψης και την αντιλαμβανόμαστε ως μοναξιά. Αυτό μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε ένα πλήθος φίλων ή ακόμα και μετά από την ερωτική πράξη. Όλο αυτό μπορεί να επιφέρει σύγχυση και μπορεί να μας αποπροσανατολίσει αν δεν ξέρουμε τι συμβαίνει.

Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα και όχι ένα γεγονός

Εφόσον λοιπόν αρχικά έχεις συνειδητοποιήσει ότι η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα και όχι ένα γεγονός, και μπορείς να (απο)δεχτείς αυτό το συναίσθημα χωρίς να αντιδράσεις, τότε θα μπορέσεις να διαχειριστείς τις επιθυμητές επιλογές-αλλαγές.

Με άλλα λόγια, έχοντας αποδεχθεί τη μοναξιά ως συναισθηματικό αποτέλεσμα των σκέψεων για παρελθοντικές εμπειρίες ή γεγονότα, θα μπορέσεις να “δεις” τις αμέτρητες κινήσεις που δυνητικά μπορείς να ακολουθήσεις προκειμένου να κοινωνικοποιηθείς και να σχετιστείς με καινούρια πρόσωπα ή να αλληλεπιδράσεις με νέο τρόπο με άτομα του περιβάλλοντός σου.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μοναξιά και απομόνωση: 5 βήματα για να μπορέσεις να αντέξεις

Πρόβλημα μοναξιάς: Δεν έχω αληθινούς φίλους και όλοι με απορρίπτουν!

Ο φαύλος κύκλος της μοναξιάς: Νιώθω μόνη και κλείνομαι ακόμα περισσότερο…

Σχετικά άρθρα