Σήλια Κριθαριώτη: Η κορυφαία σχεδιάστρια, που επιλέγουν οι σταρ του Χόλιγουντ – ο εφοπλιστής σύζυγός της και τα 3 παιδιά της

Μάγεψε το κοινό της γι’ ακόμη μία φορά η κορυφαία ελληνίδα σχεδιάστρια, Σήλια Κριθαριώτη, με την επίδειξη υψηλής ραπτικής στην Haute Couture Fashion Week Spring/Summer 2018 στο Παρίσι την περασμένη Τετάρτη. Ο τίτλος της επίδειξης ήταν «Ψυχή» και ήταν εμπνευσμένος από την ομώνυμη αρχαιοελληνική θεότητα, που σύμφωνα με το μύθο ερωτεύτηκε τον θεό Έρωτα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Σήλια θαμπώνει με τις δημιουργίες της. Πάμε να δούμε πώς η ελληνίδα σχεδιάστρια έφτασε σήμερα στην κορυφή των σχεδιαστών υψηλής ραπτικής στον κόσμο.

Πώς η μόδα κέρδισε τη Σήλια Κριθαριώτη

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας της Σήλιας αγόρασε τον οίκο Τσούχλου το 1981. Ο Οίκος Τσούχλου δημιουργήθηκε το 1906 στην Αθήνα και έγραψε λαμπρή ιστορία στον χώρο της γυναικείας μόδας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής ραπτικής.
Όταν η Σήλια σπούδαζε στην Ανωτάτη Εμπορική, πήγαινε μερικές φορές στο ατελιέ για να ράψει δικά της ρούχα και να τα φορέσει σε πάρτι.
«Τα άλλαζα όλα!» έχει πει σε συνεντευξή της «Τα έφερνα στα μέτρα μου! Ωσπου σε μια εκδήλωση φόρεσα ένα κοντό φόρεμα δικής μου έμπνευσης που έκανε θραύση. Οι πελάτισσες παραπονούνταν ότι δεν το είχαν δει στη συλλογή του οίκου! Από τότε με ήθελαν παρούσα όποτε έρχονταν να ραφτούν».
Το 1986, σε μια εποχή που ο οίκος «έπνεε τα λοίσθια», ήταν η Σήλια που ανέλαβε τα ηνία και τον οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα στην κορυφή, δίνοντάς του παράλληλα μια νέα αίγλη.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο η Σήλια Κριθαριώτη δεν είχε σκοπό να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι στη ζωή της. Όπως έχει εξομολογηθεί η ίδια: «Δεν ονειρευόμουν να γίνω σχεδιάστρια. Ούτε σπούδασα μόδα. Σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ. Όλο αυτό μπήκε σταδιακά στη ζωή μου: μια δημιουργική δίνη που άρχισε να με απορροφά ολοένα και περισσότερο» .

Η πορεία προς την κορυφή, οι δημιουργίες που έντυσαν σταρ και πήγαν στα Oscar

Το περιοδικό Vanity Fair έχει συμπεριλάβει τη Σήλια στη λίστα με τις 6 πιο σημαντικές σχεδιάστριες υψηλής ραπτικής ενώ δεν είναι μυστικό ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μητροπόλεις της μόδας. Μάλιστα η ίδια σκέφτεται την πιθανότητα να δημιουργήσει ένα ατελιέ στο Λονδίνο.

Ποιες διασημότητες επιλέγουν τις δημιουργίες της Σήλιας Κριθαριώτη;

Πολλές άλλωστε είναι οι διασημότητες που επιλέγουν Celia Kritharioti Haute Couture για τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους. Οι δημιουργίες του οίκου έχουν ντύσει τόσο την Τζένιφερ Λόπεζ όσο και τις Lady Gaga, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κιμ Καρντάσιαν, Σαμάνθα Μπαρκς κά. Μεγάλη ήταν η επιτυχία της Σήλιας Κριθαριώτη στην απονομή των Όσκαρ του 2015 όπου ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε προσκεκλημένες έκαναν την εμφάνισή τους με δημιουργίες της. Η μεξικανή καλλονή Eiza Gonzalez, η βρετανίδα Amy Willerton, η αμερικανή ηθοποιός Rosemarie DeWitt, η αυστραλέζα Alyssa Sutherland και η Victoria Summer φωτογραφήθηκαν με σύνολα ελληνικής υπογραφής εκεί όπου χτυπά η καρδιά της μόδας και της τέχνης.

Η καινοτομία που έφερε στην Ελλάδα η Σήλια Κριθαριώτη

Τα International Top Models ήταν μια καινοτομία που η Σήλια έφερε στις επιδείξεις μόδας στην Ελλάδα από τα πρώτα κιόλας βήματά της. Στην παρθενική της επίδειξη, στις αρχές των 90s, είχε φέρει την Iman, ιέρεια της μόδας και σύζυγο του David Bowie. Στα χρόνια που ακολούθησαν,  στις πασαρέλες της περπάτησαν οι Claudia Schiffer, Elle Macpherson, Gisele Bündchen, Karolina Kurkova, Natalia Vodianova, Naomi Campbell,Laetitia Casta αλλά και γυναίκες σύμβολα για το στιλ τους, όπως η ηθοποιός Jacqueline Bisset.
Αυτό που την οδήγησε σ’ αυτή την πρωτοβουλία, όπως είχε δηλώσει η ίδια στο The People, ήταν το γεγονός ότι «όταν έμπαινες στο χώρο της γαλλικής υψηλής ραπτικής, ήταν σαν να ζεις σε παραμύθι. Ήταν όλα όμορφα και λαμπερά, ειδικά την εποχή που ξεκίνησα. Παρακολουθούσα πώς δούλευαν οι οίκοι στο εξωτερικό και είχα μαγευτεί. Αυτό ακριβώς ήθελα να κάνω και στην Ελλάδα. Όμως, ένιωθα ότι από τις επιδείξεις μου έλειπε κάτι από τη λάμψη των γαλλικών οίκων. Τότε συνειδητοποίησα τη δύναμη του καλού μοντέλου και την ικανότητά του να αναδείξει, να ζωντανέψει μια δημιουργία. Πρόκειται για ένα χάρισμα που δεν προκύπτει μόνο από την ομορφιά. Είναι αυτό που εκπέμπει ο σωματότυπος, το περπάτημα, η στάση του σώματος και η δύναμη της προσωπικότητας» .

Πρόκειται για ένα χάρισμα που δεν προκύπτει μόνο από την ομορφιά. Είναι αυτό που εκπέμπει ο σωματότυπος, το περπάτημα, η στάση του σώματος και η δύναμη της προσωπικότητας.

Οι νέες της δραστηριότητες

Η σχεδιάστρια εδώ και καιρό έχει ανοίξει κι ένα καινούργιο κεφάλαιο σχεδιάζοντας κοσμήματα, γυαλιά ηλίου αλλά και body suits τα οποία κάνουν θραύση στις σούπερ σταρ.

Τι αλήθεια ξυπνάει την έμπνευση της σχεδιάστριας και την οδηγεί να μας χαρίσει αυτές τις δημιουργίες υψηλού επιπέδου;

«Έμπνευση αποτελεί κάθε γυναίκα που σέβεται κι αγαπά το σώμα και τη θηλυκότητά της. Στιλάτη είναι κάθε γυναίκα που αγαπά τις ατέλειες της, όπως όλες έχουμε, και γνωρίζει πώς μπορεί να τις μετατρέψει σε προσόν. Που αγκαλιάζει τις τάσεις της μόδας και τις εναρμονίζει στο προσωπικό της στυλ.»

Ο εφοπλιστής άντρας της, ο αυτοδημιούργητος πεθερός της και τα παιδιά της

Χωρίς αμφιβολία η Σήλια Κριθαριώτη είναι κορυφή στον τομέα της αλλά προτεραιότητα ήταν και θα είναι η οικογένειά της.
Όπως άλλωστε έχει πει και η ίδια : “Γαλήνη στη ζωή μού χαρίζουν αυτή τη στιγμή ο άντρας μου, Νίκος, και τα τριά παιδιά μου. Η πιο όμορφη δημιουργία μου είναι η οικογένειά μου.”
Ποιος θα το πίστευε ότι αυτή η μεγάλη δημιουργός έχει χρόνο και αφιερώνει στην οικογένειά της και μάλιστα μεγαλώνει τρία παιδιά τον Παναγιώτη και της δίδυμες Ελισάβετ και Ειρήνη.
Άντρας της είναι ο Νίκος Τσάκος, γιος του εφοπλιστή καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου και κατάγεται από παραδοσιακή ναυτική οικογένεια των Καρδαμύλων της Χίου. Ο πατέρας του Παναγιώτης μεγαλώνοντας σε ναυτικό περιβάλλον γρήγορα βρέθηκε κοντά στη θάλασσα. Πήγε στο Λιβάνειο Ναυτικό Γυνμνάσιο Καρδαμύλων και μετά ξεκίνησε το ναυτικό επάγγελμα μέχρι και το 1970 που απέκτησε το πρώτο του πλοίο. Τότε ίδρυσε στον Πειραιά την Eταιρεία Τsakos Shipping & Trading S.A. η οποία σήμερα αποτελεί τον κορμό του Ομίλου των Εταιρειών Τσάκος. Ο ‘Ομιλος Τσάκου αριθμεί 71 πλοία εκ των οποίων τα 23 είναι υπό ελληνική σημαία, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο Top 100 της Lloyd’s List.
Το όνομα του πεθερού της Σήλιας Κριθαριώτη, Παναγιώτη Τσάκου, ήταν ένα από τα ονόματα που βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ. Ωστόσο ούτε ο σύζυγός της έχει μείνει στο απυρόβλητο αφού το όνομά του είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε αγοραπωλησίες ακινήτων την περίοδο 2005-2008 σε περιοχές-«φιλέτα» της Αττικής.

Η τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι Κριθαριώτη – Τσάκου

Την ήσυχη ζωή της ελληνίδας σχεδιάστριας ήρθε να ταράξει η βόμβα που εξεράγη στο σπίτι της το Μάρτιο του 2013. Για καλή τους τύχη κανείς δεν βρισκόταν μέσα στο σπίτι την ώρα της έκρηξης. Δημοσιεύματα εκείνης της εποχής εικάζουν ότι το κίνητρο των βομβιστών ήταν η αποκάλυψη για τη λίστα Λαγκάρντ ή ακόμη και το ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει ο Νίκος Τσάκος με τον Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, άλλη πιθανή αιτία της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν το γεγονός ότι ο Νίκος Τσάκος ήταν από το 2008 μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Η ευαίσθητη Σήλια Κριθαριώτη και οι προβληματισμοί της για την κρίση και τους πρόσφυγες

Η Σήλια Κριθαριώτη παρά το γεγονός ότι ζει μέσα στην αίγλη και τον πλούτο δεν παύει να προβληματίζεται για την κρίση. Η ίδια έχει πει στο παρελθόν:
«Στενοχωριέμαι όταν κάποιοι νομίζουν πως οι άνθρωποι της μόδας αιθεροβατούν»
Όταν την ρώτησαν πώς καταφέρνει να διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια και να είναι επιτυχημένη και στα δύο εκείνη με ταπεινότητα απάντησε:

«Εγώ έχω και βοήθεια και την πολυτέλεια ενός ευέλικτου προγράμματος. Τα εύσημα αξίζουν στις γυναίκες που δουλεύουν υπάλληλοι προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους. Πραγματικά τις θαυμάζω».

Η ευαισθησία της Σήλιας δεν σταματάει εδώ. Έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για τους πρόσφυγες και ειδικότερα για τα ασυνόδευτα παιδιά που συγκλονίζουν με την ιστορία τους. Έχει τονίσει για το θέμα:

«Είναι επείγουσα ανάγκη να βρεθεί λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά από τη Συρία, τα οποία είτε χάνουν τους γονείς τους είτε ταξιδεύουν μόνα είτε πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Πρέπει να βρεθούν χρήματα και χώροι για να στεγαστούν τα παιδιά αυτά και να μη ζουν σε συνθήκες ντροπιαστικές, ακόμη και σε κρατητήρια»

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το προφίλ της Σήλιας Κριθαριώτη είναι το προφίλ ενός ανθρώπου που δεν σταματάει να σκέφτεται. Η επιτυχία και η άνετη ζωή δεν αρκούν για να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της και να ξεχάσει τις αξίες που διδάχτηκε από τον πατέρα της.

«Ο πατέρας μου μας έλεγε ότι η μεγαλύτερη περιουσία ενός ανθρώπου είναι η κοινή λογική. Εγώ δημιουργούσα με λογική. Τι θα δείχνει όμορφο, τι θα είναι ξεχωριστό, αλλά και θα αναδεικνύει μια γυναίκα. Νιώθω πως ό,τι δουλειά κι αν κάνεις, αν στηρίζεται στην κοινή λογική, θα διαπρέψεις.»

Σχετικά άρθρα