Τι συζήτησαν Τσίπρας – Παυλόπουλος: “Στόχος μια κοινή γραμμή στο Σκοπιανό”

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επιθυμεί να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα «που προσπαθούμε να επιλύσουμε και τα οποία λιμνάζουν εδώ και χρόνια», όπως είπε. Πρπαυλοόσθεσε ότι «αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ενδεχομένως να βρούμε μπροστά μας στο μέλλον πολύ πιο δύσκολο δρόμο».

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πάρα πολλά σημαντικά βήματα, είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι παραμένει άλυτο εδώ και 70 χρόνια.

Στο θέμα της ΠΓΔΜ, όπως σημείωσε, «δεν είμαστε ακόμα εκεί», αλλά έγιναν βήματα προσέγγισης. Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα «θα επιμείνουμε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών».

Εμείς έχουμε την καλή θέληση, υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το Διεθνές δίκαιο ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά θέματα όποτε υπήρχε αρραγής ενότητα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι οι μεγάλοι διχασμοί δημιουργούσαν τα θέματα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μήνυμα του νωρίτερα τόνιζε προς όλες τις πλευρές ότι «ακόμα κι όταν διαφωνούμε πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις στις 17:30 το «μίνι» Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός με τη συμμετοχή του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και έγινε ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και στο περιθώριο του, και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα