Ένοχος για δωροδοκία ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή

Ένοχος για παθητική δωροδοκία κρίθηκε ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, στον οποίο το τριμελές πλημμελειοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 9 μηνών με τριετή αναστολή.

Μαζί του στο εδώλιο και ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης, ο οποίος καταδικάστηκε για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.

Και στους δύο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ. Στους δύο κατηγορουμένους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο κ. Μιχελάκης άσκησε έφεση επί της ποινής που του επιβλήθηκε.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο επιχειρηματίας έδωσε 7.000 στον πρώην βουλευτή προκειμένου να υποβάλλει ερώτηση στη βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Απολογούμενος ο Γ. Μιχελάκης αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι ο οποιοδήποτε μπορεί να γράφει κάπου ένα ποσό και το όνομα ενός πολίτη δίπλα, και μετά να λέει ό,τι θέλει.

“Εγώ πήρα την ερώτηση του συναδέλφου μου την οποία ο Πάλλης θεωρούσε στημένη από τον Ρέστη και την συνέχισα. Έχει λογική να έλαβα χρήματα από αυτό; Αφού επρόκειτο για ερώτηση που την θεωρούσε σε βάρος του”.

Το έγγραφο είχε βρεθεί στο σπίτι του Α. Πάλλη, όπου αναφερόταν το όνομα του κ. Μιχελάκη και δίπλα ο αριθμός 7.000, καθώς και η σχετική ερώτηση στη βουλή.

Η έδρα, πάντως, έκανε σωρεία ερωτήσεων στον πρώην βουλευτή ζητώντας του εξηγήσεις για το πώς βρέθηκε έγγραφο οικία του επιχειρηματία, στο οποίο περιέχονταν η ερώτηση στην Βουλή και δίπλα στο όνομα Μιχελάκης ήταν σημειωμένος ο αριθμός 7.000.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξέρει και πρόσθεσε: «Ερχόταν πολύς κόσμος στο πολιτικό γραφείο να παίρνει τις ερωτήσεις μας. Τα φωτοτυπικά ήταν έγχρωμα. Μπορεί να δόθηκε κατά λάθος το πρωτότυπο αντί του αντιγράφου… Μπορώ κι εγώ να γράψω σε χαρτί ό,τι θέλω. Ειδικά αν δε μου αρέσει μία ερώτηση».

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε και υπάλληλος του κ. Πάλλη, υποστηρίζοντας ότι ήταν παρών στο ραντεβού μεταξύ του κ. Μιχελάκη και του εργοδότη του, τον Φεβρουάριο του 2013: «Κάποια στιγμή ο Πάλλης μού ζήτησε κάποιο φάκελο με χρήματα, το ποσό ήταν 7.000 χιλιάδες. Μου είπε “τοποθέτησε σε έναν φάκελο 7.000 και φέρτον”. Τα χρήματα υπήρχαν στον χώρο του πάρκινγκ, εκεί τα φύλασσε. Τα παρέδωσα στα χέρια του Πάλλη. Ο κ. Μιχελάκης ήταν στον ίδιο χώρο αλλά πιο δίπλα».

Σχετικά άρθρα