Εκβιαστική δικαστική απόφαση για Πουτζντεμόν: Πρέπει να επιστρέψει για να λάβει την εξουσία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν πρέπει να επιστρέψει στη χώρα και να είναι παρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο για να πάρει την εξουσία και να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η απόφαση υπαγορεύει ότι ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας μπορεί να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση για την ανάδειξή του ως ηγέτη της περιφέρειας μόνο αν είναι φυσικά παρών στο κοινοβούλιο και έχει άδεια από δικαστή για να είναι εκεί.

Σύμφωνα λοιπόν με το δικαστήριο η συνεδρίαση της τοπικής καταλανικής Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, θα αναβληθεί, εάν ο Πουτζντεμόν προσπαθήσει να επανεκλεγεί χωρίς να εμφανιστεί στην αίθουσα.

Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος πρέπει να ζητήσει δικαστική εξουσιοδότηση για να παραστεί στη συνεδρίαση. Σημειώνεται πως οι αυτονομιστές της Καταλονίας μπορεί να τον ψηφίσουν πάλι ως περιφερειακό αρχηγό χωρίς να έχει επιστρέψει από το Βέλγιο.

Ο Πουτζντεμόν ζει «αυτοεξόριστος» στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο και κινδυνεύει με σύλληψη εάν γυρίσει στη χώρα του, καθώς κατηγορείται για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία.

Η προθεσμία για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο προκειμένου να εκλεγεί ο μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Θυμίζουμε ότι πρώην ηγέτης είχε ζητήσει να γυρίσει στη Βαρκελώνη και να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, αλλά η Μαδρίτη δεν το είχε αποδεχτεί.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα