Δυσκοιλιότητα: Τι ΔΕΝ πρέπει να φας

Μια πολύ άσχημη κατάσταση, αρκετά επίπονη για τον οργανισμό σου είναι και η δυσκοιλιότητα. Είτε ειναι παροδική είτε μόνιμη, οι συνέπειές της είναι αρκετά δυσάρεστες και σε πολλές περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα μπορεία να σε αναγκάσει να επισκεφθείς τα Επείγοντα.

Αυτό, όμως, που ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό, είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγεις σε περίπτωση που σε έχει «χτυπήσει» κι εσένα η δυσκοιλιότητα.

Γαλακτοκομικά

Μόνο, όμως, σε περίπτωση που έχεις δυσανεξία σε αυτά. Γενικότερα, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο ότι η θεωρία που θέλει τα γαλακτοκομικά να ευθύνονται για τη δυσκοιλιότητα δεν επιβεβαιώνεται. Η μόνη περίπτωση να συμβεί αυτό είναι εάν ο οργανισμός σου δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα συστατικά του γάλακτος. Εάν, λοιπόν, ισχύει αυτό απόφυγέ τα γιατί θα καταλήξεις με ακόμα χειρότερο «φούσκωμα».

Τηγανιτά φαγητά

Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, όπως τα τηγανητά, είναι πολύ πιθανό να σου «μπλοκάρουν» το σύστημα. Αυτό συμβαίνει, μιας και το λίπος χρειάζεται αρκετά μεγάλο διάστημα για να διασπαστεί, σε αντίθεση με τις φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τα φρούτα. Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, λοιπόν, τροφές μαγειρεμένες σε βούτυρο ή λάδι απαγορεύονται.

Λευκό αλεύρι

Οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτό είναι πιθανό να σε δυσκολέψουν στην λειτουργία της αφόδευσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό, εφόσον δεις ότι το πρόβλημα παραμένει και συνηθίζεις να καταναλώνεις προϊόντα με λευκό αλεύρι, να κάνεις… στροφή προς το αλεύρι ολική άλεσης.

Τσάι

Ενώ το τσάι από βότανα δεν ευθύνεται για τη δυσκοιλιότητα, το μαύρο συσκευασμένο τσάι είναι πολύ πιθανό να σου κάνει τη… ζημιά! Ο λόγος είναι οι τανίνες που περιέχονται σε αυτό, όπως και η καφεΐνη, η οποία αν και σε μικρές ποσότητες μπορεί να σε βοηθήσει να… ξεκολλήσεις, σε μεγαλύτερες, όπως στην περίπτωση του τσαγιού, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μπανάνες

Επειδή είναι πλούσιες σε ίνες και υδατάνθρακες, συβάλλουν στο να παραμείνεις δυσκοίλια. Ειδικα σε περίπτωση που δεν είναι γινομένες, καλό θα είναι να τις αποφύγεις…

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα