«Έπιασα νέα δουλειά και έχω τρομερό άγχος. Πώς να το διαχειριστώ;»

Πρόσφατα ξεκίνησα μια νέα δουλειά σε ένα κατάστημα με είδη ένδυσης. Κάθε μέρα που πάω στην εργασία μου, έχω ένα τρομερό άγχος ότι δεν θα τα πάω καλά ή ότι δεν τα καταφέρνω στην εξυπηρέτηση.

Βέβαια, ακόμα είμαι στη φάση που μαθαίνω γιατί δεν έχω ξαναδουλέψει σε κάτι αντίστοιχο. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Πλέον δυσκολεύομαι να πάω στην εργασία λόγω του άγχους, ενώ όταν επιστρέφω σπίτι νιώθω κούραση.

Επίσης, πολλές φορές από το άγχος μου ξεχνάω και πράγματα που τα ξέρω ή θυμάμαι. Εξετάσεις έχω κάνει και είναι όλες καλές. Τι μου προτείνετε;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Βασικό στοιχείο στην εξυπηρέτηση πελατών είναι η καλή διάθεση και ένα ειλικρινές χαμόγελο. Αν υπάρχει κάποιος προϊστάμενος που σε εκπαιδεύει, ζήτα του να σου εξηγήσει ό,τι σε δυσκολεύει και πάρε όποια συμβουλή έχει να σου δώσει.

Καμιά φορά, πρέπει να κάνουμε τον «συνήγορο του διαβόλου» ή τη φωνή της λογικής για τον εαυτό μας. Σε κάποια στιγμή που θα είσαι ήρεμη, λοιπόν, αναρωτήσου: «Τι είναι αυτό που σε αγχώνει; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στη δουλειά που σε δυσκολεύει περισσότερο; Πώς μπορείς να το κουμαντάρεις;».

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Τη μία μετά την άλλη, βάλε κάτω τις ανασφάλειες σου και προσπάθησε να δεις ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση. Καμιά φορά, το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι ότι το βλέπουμε σαν βουνό. Να θυμάσαι ότι ακόμα και η κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής ξεκίνησε από ένα μόνο βήμα.

Είναι πιθανό όσο περνάει ο καιρός και εξοικειώνεσαι με το αντικείμενο της δουλειάς σου, η ανησυχία σου να ηρεμήσει. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και κυρίως μην είσαι τόσο αυστηρή μαζί του.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ετοιμάζεσαι για τις Πανελλήνιες και έχεις άγχος; 9 συμβουλές από μια ψυχολόγο

Ποιες τροφές βοηθούν ώστε να διώξεις το άγχος και να έχεις ευεξία;

Πώς το άγχος μάς επιβαρύνει και σωματικά εκτός από ψυχολογικά;

Σχετικά άρθρα