Πρώιμη περίοδος στην κόρη μου: να ανησυχήσω;

Η εμμηναρχή ή πιο απλά η πρώτη περίοδος αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της εφηβικής περιόδου στα κορίτσια, με όλες τις σωματικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις που μπορεί να έχει όλο αυτό στην ευαίσθητη αυτή ηλικιακή περίοδο…

Τα κορίτσια με πρώιμη εμμηναρχή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ποια είναι η σωστή ηλικία για την πρώτη περίοδο;

Η εμμηναρχή είναι απτή απόδειξη της εφηβείας. Δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση ως προς το τι σημαίνει πρώιμη εμμηναρχή, αλλά στα κορίτσια του δείγματος της παρούσας μελέτης, η πρώτη εμμηνορρυσία συνέβη κατά μέσο όρο σε ηλικία 12 ετών. Ορισμένα βέβαια εμφάνισαν εμμηνορρυσία σε ηλικία επτά ετών. Το ηλικιακό αυτό ορόσημο είναι σπάνιο, καθώς αφορά κάτω από το 1% των κοριτσιών.

Πότε θεωρείται πρώιμη η περίοδος; Τι κινδύνους κρύβει;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κόρνελ στη Νέα Υόρκη μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν τουλάχιστον 8.000 νεαρές κοπέλες, μεγαλύτερες των 20 ετών. Σχεδόν το 7% είχαν την πρώτη τους εμμηνορρυσία σε ηλικία 10 ετών και το 19% σε ηλικία 11 ετών.

Σύμφωνα με την Δρ Τζέιν Μεντλ, κλινική ψυχολόγο και επίκουρη καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, «τα κορίτσια με πρώιμη εμμηναρχή είχαν αυξημένα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων και αντικοινωνικής συμπεριφοράς από τις συνομήλικες τους».

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην πρώιμη περίοδο;

Η ερευνήτρια υπενθυμίζει επίσης ότι η παχυσαρκία ή η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν τον ενδοκρινικό σύστημα ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στην πρώιμη εμμηναρχή. Τέτοιες ουσίες περιέχονται σε πλαστικά είδη και επιβραδυντικά φλόγας, μεταξύ άλλων.

Σημειώνει δε ότι η εφηβεία έχει τελικά επιρροές σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ατόμου, καθώς εκτός από τη βιολογική «μεταμόρφωση» συνεπάγεται και δραματικές αλλαγές στους κοινωνικούς ρόλους και τις σχέσεις, τα συναισθήματα και τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

Και καταλήγει λέγοντας ότι, η πρώιμη εφηβεία παίζει ένα μικρό ρόλο στην εκδήλωση της κατάθλιψης και των αντικοινωνικών συμπεριφορών. «Ακόμα κι αν ένα κορίτσι μπει πρόωρα στην εφηβεία, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα παλεύει στην υπόλοιπη ζωή της με την κατάθλιψη. Είναι ένας επιπρόσθετος κίνδυνος, ο οποίος πρέπει να τυγχάνει της προσοχής μας, καθώς η κατάθλιψη και η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι περίπλοκες καταστάσεις και επηρεάζονται από πολλαπλούς παράγοντες», εξηγεί.

Πηγή: health.in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X