Πώς η χρήση των smartphones συνδέεται με τα επίπεδα ευτυχίας των εφήβων;

Εφηβεία! Μια δύσκολη περίοδος, που όλοι περάσαμε και θέλουμε να αφήσουμε στο παρελθόν… Ως γονείς ενδεχομένως ξεχνάμε κάποια πράγματα που ζήσαμε, πώς τα βιώσαμε τότε… Ένας έφηβος σε κάθε εποχή χρειάζεται στήριξη και κατανόηση. Συμβαίνουν τόσες αλλαγές στο σώμα του, στη διάθεσή του, στο χαρακτήρα του που δυσκολεύεται τόσο πολύ να διαχειριστεί… Οι σύγχρονοι έφηβοι έχουν ένα επιπλέον θέμα: τα social media.

Να χρησιμοποιεί το παιδί μου smartphone;

Γεννήθηκαν μέσα στην εποχή των social media. Είναι περιτριγυρισμένοι από εικόνες και emoticones. Τι να κάνετε; Να τους αποτρέψετε; Είναι όμως ευτυχισμένοι;  Πώς συνδέεται η ώρα που αφιερώνουμε στα social media με τα επίπεδα ευτυχίας; Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι έφηβοι στα social media, τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι είναι…

Πόσο χρόνο να περνάει το παιδί μου στα social media;

Μόλις μια ώρα αφιερωμένη στα social media είναι αρκετή για να επηρεάσει τα επίπεδα ευτυχίας.
Ερευνητές από το San Diego State University μελέτησαν δεδομένα από δείγμα 1 εκατ. Εφήβων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι οθόνες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των νέων.

Οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν τα ψηφιακά μέσα λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα. Από εκεί και πέρα, τα επίπεδα ευτυχίας μειώνονται ανάλογα με την διάρκεια χρήσης των social media από τους εφήβους.

Οι επιστήμονες της έρευνας θέλουν να πείσουν τους εφήβους να περνούν λιγότερη ώρα στα social media, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ώρες των face-to-face επαφών.

Οι ερευνητές παράλληλα μελέτησαν το πόσο έχουν μειωθεί τα επίπεδα ευτυχίας στους νέους σε σχέση με τη δεκαετία των 1990. Τι έχει αλλάξει; Ειδικά από το 2012 και έπειτα το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων έχει στην κατοχή του ένα smartphone.

Μέχρι τώρα η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή των νέων από την περίοδο 2012 είναι ο χρόνος που αφιερώνουν στα social media και κατά προέκταση η πτώση της φυσικής επαφής και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η έλευση των smartphones αποτελεί την πιο πιθανή εξήγηση στην πτώση των επιπέδων ευτυχίας των εφήβων.

 

Σχετικά άρθρα