«Έχω πεσμένη ψυχολογία και νιώθω ότι πνίγομαι. Τι να κάνω;»

Νιώθω ότι θέλω να κλάψω, αλλά δεν μπορώ και έχω πεσμένη ψυχολογία. Εδώ και σχεδόν 3 – 4 χρόνια έχω ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχω μοιραστεί με κανέναν.

Έχω συνέχεια έναν «κόμπο» στο στομάχι και στο διάφραγμα που με αφήνει ελάχιστες φορές μέσα στη μέρα. Τι πρέπει να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αρκετές φορές στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που μας πνίγουν και νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Όσο δύσκολη και αν είναι και αν είναι η κατάσταση, όσο απίθανο και αν σας φαίνεται, προσπαθήστε να έχετε στο μυαλό σας ότι είναι περαστικό.

Η επόμενη μου συμβουλή είναι αρκετά τετριμμένη και κλισέ, αλλά είναι (δυστυχώς) αλήθεια: η σωματική άσκηση συμβάλει στην καλή ψυχική υγεία. Προσπαθήστε να βάλετε την άσκηση στο πρόγραμμα σας, έστω και 10 λεπτά περπάτημα την ημέρα, και με τον καιρό θα δείτε βελτίωση, τόσο στο άγχος όσο και στην άσχημη διάθεση.

Τέλος, είμαι βέβαιη πως υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σας που θα ήθελαν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Μιλήστε τους και μοιραστείτε το βάρος που σας πλακώνει. Ακόμα και αν δεν έχουν κάποια συμβουλή να σας δώσουν, μόνο και μόνο το ότι θα ακουμπήσετε σε κάποιον άλλον μέρος αυτού που σας βασανίζει, θα σας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.

Πρέπει να βρείτε αυτό που σας ταλαιπωρεί

Καταλαβαίνω ότι βιώνετε μια πολύ δύσκολη και επίπονη κατάσταση, η οποία έχει αντίκτυπο τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Αν όλα τα παραπάνω δεν σας ελαφρύνουν, δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ειδικοί στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε. Μαζί θα ξετυλίξετε το κουβάρι του τι σας βασανίζει, θα ανακαλύψετε τους λόγους για τους οποίους νιώθετε πεσμένη, και κυρίως θα βρείτε μαζί τρόπους να νιώσετε καλύτερα.

Πριν όμως δείτε επισκεφτείτε τον ειδικό ψυχικής υγείας, θα σας πρότεινα να δείτε κάποιον γιατρό (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το σωματικά συμπτώματα που περιγράφετε να έχουν κάποια άλλη αιτία πέραν του ψυχολογικής πίεσης.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είσαι στην εφηβεία και έχεις «πεσμένη» ψυχολογία; Τα 8+2 λάθη των γονέων

Ψυχολογία: Πότε οι αλλαγές στη διάθεσή μου είναι πρόβλημα;

Έτσι επιδρά η αποβολή στην ψυχολογία μιας γυναίκας: Μια τραυματική εμπειρία

Σχετικά άρθρα