Σχέση από απόσταση: Έχει απομακρυνθεί, μου μιλάει άσχημα. Μήπως θέλει να χωρίσουμε;

Σχέση από απόσταση: Εδώ και 4 μήνες γνώρισα την φίλη μου όταν ήμουν διακοπές στην Ελλάδα, τρελός έρωτας. Ζω στις ΗΠΑ και έκανα 2 δεκαπενθήμερα ταξίδια: ένα τον Οκτώβριο και ένα τον Νοέμβριο γι’ αυτήν την κοπέλα, και τις δυο φορές ζούσα ένα όνειρο και αυτή ήταν ο άγγελος μου. Τελευταία μου λέει να καθίσω στις ΗΠΑ και να κάνω τη ζωή μου εκεί. Μου μιλάει πολύ άσχημα, αλλά τουλάχιστον μου μιλάει. Της είπα ότι θα πάω να την δω, να βγούμε για καφέ, να πάμε για φαγητό και μου λέει «άσε με να ξεχάσω». Τι να κάνω; Ξέρω ότι ήταν ερωτευμένη και αυτή μαζί μου. Είμαι δυστυχισμένος που μου φέρεται έτσι χωρίς λόγο.

Μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή; Επίσης παίρνει κάποιο φάρμακο cipralex καθώς έχει κάποια μορφή μελαγχολίας.

Την αγαπώ και τη νοιάζομαι. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Δυστυχώς οι σχέσεις από απόσταση είναι εξ ορισμού δύσκολες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για αποστάσεις τέτοιου μεγέθους.

Δεν θα μπορούσα να «μαντέψω» τι έχει συμβεί στη φίλη σας ή τι σκέφτεται. Θα ήταν αφενός ανεύθυνο μιας και δεν έχω αρκετές πληροφορίες και αφετέρου θα ήταν εύκολο ν’ αδικήσω κάποιον με παρακινδυνευμένες εκτιμήσεις.

Από τα λεγόμενα σας καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να τελειώσει τη σχέση σας με άσχημο τρόπο. Ήταν εξ’ αρχής απότομη η διακοπή ή μήπως είναι ένας τρόπος να απαντήσει στη δική σας επιμονή; Αν ξαφνικά έγινε απόμακρη και απότομη, ίσως θα βοηθούσε να της δώσετε τον χώρο και τον χρόνο να ηρεμήσει απ’ ό,τι την ταράζει και να της δώσετε την ευκαιρία να σας μιλήσει όταν είναι πιο ήρεμη ή έτοιμη να επικοινωνήσει το τι σκέφτεται ή νιώθει. Αν είναι το δεύτερο (δηλαδή αν προσπάθησε με ήσυχο τρόπο να λήξει τη σχέση σας και εσείς δεν το δεχτήκατε), τότε θα σας πρότεινα να ρίξετε τους τόνους και να προσπαθήσετε να την ακούσετε.

Δυστυχώς όταν ερωτευόμαστε αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε και τα συναισθήματα του άλλου. Νομίζουμε δηλαδή ότι υπάρχει τρόπος να χειριστούμε την κατάσταση ώστε να μας θέλει και ο άλλος όσο τον θέλουμε και εμείς. Ή ανάποδα: πιστεύουμε ότι κάναμε κάτι λάθος και τον χάσαμε.

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να προσπαθήσετε να ακούσετε τι έχει να σας πει και να καταλάβετε τι νιώθει και τι θέλει και στο τέλος να σεβαστείτε την απόφαση της.

Σε δεύτερο χρόνο, θα σας παρότρυνα να αναλογιστείτε τι εσείς επιθυμείτε από μία σχέση. Όσο ιδανική και αν είναι η σύντομη αυτή σχέση, σε βάθος χρόνου ίσως σας δυσκολέψει συναισθηματικά.

Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα