“Τέλος εποχής” για τη συμβατική χημειοθεραπεία;

Πολύ σημαντικές οι εξελίξεις στο θέμα της χημειοθεραπείας, καθώς οι επιστήμονες μέσω νέας έρευνας, που δημοσιεύεται στην ιατρική εφημερίδα «Aging», ανακάλυψαν μια χημική ένωση που σταματά την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, «στερώντας» τους πλήρως τη βιταμίνη Β-2.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα εύρημα που μπορεί να φέρει τεράστιες αλλαγές σε όσα γνώριζε μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα για την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Κι αυτό, γιατί έτσι είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπιστούν πλήρως οι δυσάρεστες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Ειδικότερα, ερευνητική ομάδα με έδρα της το Πανεπιστήμιο του Salford της Μ. Βρετανίας, ξεκίνησε να βρει έναν μη τοξικό παράγοντα που στοχεύει στα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων.

Τα μιτοχόνδια είναι οργανίδια παραγωγής ενέργειας, που βρίσκονται μέσα στο κάθε κύτταρο. Η χημική ένωση που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τους επιστήμονες αποδείχθηκε ότι μπορεί να εμποδίσει τα ομοιάζοντα με καρκινικά στελέχη κύτταρα από το να πολλαπλασιάζονται, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία δημιουργίας ενέργειας μέσα στα μιτοχόνδρια.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε διαγνωστικούς ελέγχους φαρμάκων για να ταυτοποιήσει την χημική ένωση, η οποία ονομάζεται χλωριούχο διφαινυλενιώδιο (DPI).

Σύμφωνα  με τους ερευνητές, διάφορες δοκιμασίες κυττάρων και άλλα πειράματα κυτταροκαλλιέργειας αποκάλυψαν ότι η DPI μείωσε πάνω από το 90 τοις εκατό της ενέργειας που παράγεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων.

Αυτό συνέβη με το μπλοκάρισμα της βιταμίνης Β-2, που είναι επίσης γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, αδρανοποιώντας ουσιαστικά τα ομοιάζοντα με καρκινικά στελέχη κύτταρα, τα οποία ευθύνονται για τη δημουργία των όγκων.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποδείχθηκε πως η DPI δεν είναι τοξική.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η χημική ένωση μπορεί να είναι αποτελεσματική εκεί που αποτυγχάνει η συμβατική χημειοθεραπεία. Όπως υποστηρίζουν, η θεραπεία με DPI δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φαινότυπου ο οποίος θα οδηγήσει στην ανεπάρκεια των μιτοχονδρίων, που αποδείχθηκε ότι εξαντλεί αποτελεσματικά τα ομοιάζοντα με καρκινικά στελέχη κύτταρα από τον ετερογενή πληθυσμό καρκινικών κυττάρων.

Επίσης, τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές θεραπευτικές επιπτώσεις με στόχο την ισχυρή στόχευση σε ομοιάζοντα με καρκινικά στελέχη κύτταρα, ενώ ελαχιστοποιούν τις τοξικές παρενέργειες.

Για την επιστημονική κοινότητα, η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να σημαίνει το τέλος όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη χημειοθεραπεία, καθώς η DPI έχει τη δυνατότητα να κάνει τα ομοιάζοντα με καρκινικά κύτταρα άκαμπτα όσον αφορά τον μεταβολισμό τους, ώστε να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε οποιονδήποτε τύπο φαρμάκου.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από www.medicalnewstoday.com

Σχετικά άρθρα