Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Η πιο σκοτεινή ώρα». Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία.

Μια φίλη με έπεισε να πάω. Πόσο δίκιο είχε! Η ταινία συνδυάζει ιστορικά ντοκουμέντα που καθόρισαν τις ζωές μας, αναδεικνύοντας το σθένος του πολιτικού Τσόρτσιλ που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε τόσο εσωπολιτικά όσο και στο εξωτερικό με την απειλή των ναζιστικών δυνάμεων, τολμά και καταφέρνει να ταυτιστεί με τη λαϊκή επιθυμία του βρετανικού λαού και ν’ αντισταθεί στη συνθηκολόγηση διαφυλάσσοντας το αίσθημα αξιοπρέπειας του λαού του και το ιδανικό της ελευθερίας και ανεξαρτησίας τους με κάθε τίμημα.
Καθώς, οι Ναζί καταλαμβάνουν την Ευρώπη, ο ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας καλείται να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης. Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τους 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, και προσπερνώντας τον εσωτερικό πόλεμο που δεχόταν από το κόμμα του, καθώς και τον σκεπτικισμό του Βασιλιά, παίρνει τη μεγάλη απόφαση.
Το εξαιρετικό στη πλοκή της ταινίας είναι ότι δεν αφήνει αποστασιοποιημένο τον θεατή να παρακολουθεί ιστορικά γεγονότα.
Η εκπληκτική ερμηνεία του Γκάρι Όλντμαν αποκαλύπτει την ανθρώπινη πλευρά του εμβληματικού πολιτικού με χιούμορ, τρυφερότητα αλλά και κριτική διάθεση στις όποιες ανθρώπινες αδυναμίες του.
Υπέροχη σκηνοθεσία του Τζό Ράιτ που τόνισε ότι η απουσία ηγετικών πολιτικών προσώπων παγκοσμίως τον παρακίνησε ν’ αναλάβει την ταινία.
Είναι βέβαιο για μένα το Όσκαρ ερμηνείας για τον Γκάρι Όλντμαν.
Μην τον χάσετε!!

Άννα Δρούζα

Πληροφορίες για την ταινία

Ηνωμένο Βασίλειο, 2017

Παραγωγή: Τιμ Μπέβαν, Λίζα Μπρους, Ερικ Φέλνερ, Αντονι ΜακΚάρτεν, Ντάγκλας Ουρμπάνσκι
Σκηνοθεσία: Τζο Ράιτ
Σενάριο: Αντονι ΜακΚάρτεν
Φωτογραφία: Μπρούνο Ντελμπονέλ
Μοντάζ: Βαλέριο Μπονέλι
Μουσική: Ντάριο Μαριανέλι
Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Όλντμαν, Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Λίλι Τζέιμς, Μπεν Μέντελσον, Στίβεν Ντιλέιν, Ρόναλντ Πίκαπ
Διάρκεια: 140 λεπτά
Διανομή: UIP

 

Σχετικά άρθρα