Πώς να κάνω το παιδί να μου μιλήσει; Πρακτικά κόλπα και συμβουλές

Έχω μια κόρη 13 ετών που αντιμετωπίζει μάλλον δυσκολία κοινωνικής επαφής. Δεν έχει φίλες, αλλά γνωστές και κατάλαβα ότι φοβάται να μου μιλήσει γι’ αυτό. Επίσης φοβάμαι ότι αντιμετωπίζει bullying σχετικά με την εμφάνισή της. Πώς να την κάνω να μου μιλήσει; Σας ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημά σας απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η κόρη σας βρίσκεται πλέον στην εφηβεία το οποίο το καθιστά λίγο πιο δύσκολο να εκφραστεί, ειδικά στους γονείς. Είναι τυπικό στάδιο της συγκεκριμένης εξελικτικής φάσης του ανθρώπου και δεν έχει να κάνει με το πόσο πολύ σας αγαπάει ή σας εμπιστεύεται.

Για να την ξεκλειδώσετε, μια μέθοδος που πιθανώς να σας βοηθήσει είναι να της εκμυστηρευτείτε δικές σας δύσκολες εμπειρίες στην εφηβεία σχετικά με τις φιλίες και την αποδοχή. Πριν της πείτε τη λύση που βρήκατε σε αυτά τα βιώματα, περιγράψτε της πώς νιώθατε τότε για να μπορέσει να δει πως την καταλαβαίνετε.

Οι ενήλικες συνήθως, μέσα στην ανάγκη μας να δούμε τα παιδιά μας καλά, μπαίνουμε στη διαδικασία να προσφέρουμε λύσεις άμεσα, πριν ν’ ακούσουμε το παιδί και πώς αισθάνεται.

Για να μας εμπιστευτεί όμως, το παιδί θέλει πρώτα να πιστέψει πως το έχουμε ακούσει πραγματικά και πως έχουμε ενσυναίσθηση της εμπειρίας του – όχι να μας βλέπει ως τους έμπειρους που απλά του προσφέρουν μια ξερή συμβουλή χωρίς να βιώνουν την κατάστασή του.

Δείξτε κατανόηση ό,τι και αν σας πει και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση της με γνώμονα την ηλικία, αλλά και τον προσωπικό της χαρακτήρα και όχι το πώς θα αντιδρούσατε εσείς με βάση την ενήλικη προσωπικότητά σας που έχει διαμορφωθεί από εμπειρίες που ακόμη δεν έχει βιώσει η κόρη σας. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα έχει αποτέλεσμα.

Αν δείτε ότι συνεχίζει να δυσκολεύεται να εκφραστεί, μα πως υπάρχει ανάγκη να το κάνει, μπορείτε να την ρωτήσετε αν ενδιαφέρεται να δει έναν ειδικό για να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα, προτείνοντάς της το με τον εξής τρόπο: «Εφόσον καταλαβαίνω πως τα παιδιά στην ηλικία σου ίσως προτιμάνε να μην μοιράζονται τα πάντα με τους γονείς τους».

Αυτό να το προτείνετε μόνο εάν είσαστε διατεθειμένη να το προσφέρετε, αλλά να γνωρίζετε πως υπάρχει περίπτωση, μέσω αυτής της προσφοράς σας, να καταλάβει πως την παίρνετε στα σοβαρά και πως κατανοείτε τι περνάει και έτσι να επιλέξει να ανοιχτεί σε εσάς.

Εύχομαι κάθε καλό για εσάς και την κόρη σας!

Μαρκέλλα Καπλάνη
M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
PgCert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας
website: www.normavitae.com​
e-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα