Όταν η μάθηση γίνεται… τραγούδι!

Πώς να διδάξεις τα παιδιά; Δύσκολο το ερώτημα. Άπειρες οι μελέτες, οι επιστημονικές προσεγγίσεις, οι μέθοδοι… Καμία όμως δεν δίνει οδηγίες για το τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα. Και ενδεχομένως δεν μπορούν να υπάρξουν και οδηγίες γιατί η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι κάτι μονόπλευρο και στατικό. Είναι ένα πάρε-δώσε ανάμεσα στο δάσκαλο και τους πολλούς και διαφορετικούς μαθητές. Μπορεί κάποιος να… ξεφύγει από το πρόγραμμα και να ξεχωρίσει; Μπορεί να βάλει το τραγούδι και τη μουσική μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Τι μπορεί να κάνει ένας δάσκαλος;

Τι μπορεί να κάνει ένας δάσκαλος; Ένας δάσκαλος έχει ευθύνη να δώσει τα φώτα του στα παιδιά, να τους μεταδώσει τις γνώσεις του αλλά ταυτόχρονα να σέβεται τους ρυθμούς τους και τις ιδιαιτερότητές τους. Δύσκολο το επίτευγμα, ειδικά όταν μέσα στην τάξη έχει να κάνει κανείς με 30 διαφορετικά παιδιά… Πιο εύκολο αν έχεις να κάνεις με ένα. Αν είσαι καθηγητής ειδικής αγωγής.

Όσα παιδιά και να έχεις στην τάξη ωστόσο, αυτό που μετράει και κάνει τη διαφορά είναι η όρεξη και ο ενθουσιασμός να τους προσφέρεις! Η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητα στην προσέγγισή σου. Και κάπως έτσι ξεχωρίζεις! Και η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται πιο ευχάριστη για τα παιδιά! Και η μάθηση γίνεται παιχνίδι! Και για την ακρίβεια, τραγούδι!

Κάπως έτσι ξεχωρίζει ένας νέος καθηγητής που προσπαθεί να κάνει το διαφορετικό και να δώσει κίνητρα για μάθηση στα παιδιά! Το όνομά του; Στέργιος Πάριζας. Η ηλικία του; Δεν είναι ούτε 30 ετών!Παίρνει την κιθάρα του, γράφει το τραγούδι του και το τραγουδάει με την τάξη του! Τραγούδια διαφορετικά κάθε φορά, ανάλογα με την τάξη, τα παιδιά που τον εμπνέουν, το διαθέσιμο χρόνο λόγω της διδακτέας ύλης…

Όταν μιλάμε για ανθρώπους, για πολιτισμούς, για ιστορία, δε βάζουμε ποτέ το σύμβολο του μεγαλύτερου ή του μικρότερου.

 

Μπορεί κάποιοι να έχετε ήδη ακούσει το παρακάτω τραγούδι στο Youtube. Εμείς το ακούσαμε και συγκινηθήκαμε! Απ’ό,τι λέει στην ομιλία του στο TedEx, τυχαία βρέθηκε να αναλάβει την παράλληλη στήριξη του συγκεκριμένου αγοριού. Το αποτέλεσμα όμως που βγαίνει από αυτό το τραγούδι είναι πραγματικά μαγικό!

Είναι τόσο αισιόδοξο να βλέπουμε νέους ανθρώπους να δίνονται τόσο όμορφα και δημιουργικά στην εκπαίδευση των παιδιών!

Ο ίδιος κλήθηκε να μιλήσει για το έργο του στο TedEx στη Θεσσαλονίκη το 2016. Η ομιλία του; Απλή και ενδιαφέρουσα. Πέρα από τη διδακτέα ύλη, προσπαθεί με το δικό του μοναδικό τρόπο να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τη μάθηση! Και με τον τρόπο του φαίνεται να τα καταφέρνει!

Από την ομιλία του κρατάμε τα παρακάτω:

Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε στα χέρια μας το μέλλον του κόσμου. Με υλικά όπως αγάπη, αφοσίωση, όχι φόβος για το λάθος, ελεύθερη έκφραση, μπορούμε να φτιάξουμε το πιο λαχταριστό γλυκό για τα παιδιά μας!

Ν.Κ.

Σχετικά άρθρα