Ισπανία: Εργαζόμενοι απολύονταν Παρασκευή και επαναπροσλαμβάνονταν Δευτέρα!

Με εκτεταμένες προσλήψεις, παράνομα συμβόλαια και καταστρατηγημένες τις εργασιακές σχέσεις λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια  τα ισπανικά ταχυδρομεία.

Τις απορρυθμιστικές τάσεις στον τομέα της αγοράς εργασίας, ακόμη και σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έρχεται να επιβεβαιώσει έκθεση της ισπανικής Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico, διαπιστώνει πως τα κρατικά ταχυδρομεία της χώρας (Correos) ακολουθούσαν αυτή την τακτική καθώς απέλυαν εργαζομένους την Παρασκευή και τους επαναπροσλάμβαναν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, η διοίκηση των Ταχυδρομείων επί πολλά έτη εξοικονομούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο τα χρήματα που θα απέδιδε και τις κρατήσεις για εισφορές στην Κοινωνική Ασφάλιση για τις ημέρες του Σαββατοκύριακου και τις αργίες.

Μολονότι οι καταγγελίες αφορούσαν αρχικά την τακτική των Ταχυδρομείων στο Αλικάντε (νότια), η Επιθεώρηση μετά την έρευνά της διαπίστωσε πως η τακτική αυτή των συμβάσεων «είχε μετατραπεί σε συνήθη πρακτική των Ταχυδρομείων» σε όλα τα υποκαταστήματα κι υπηρεσίες τους στη χώρα.

Μετά τις αποκαλύψεις και τα πορίσματα ακολούθησαν πρόστιμα και αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους.

Σχετικά άρθρα